A lelátókon is spórolnak a riói szervezők

2016.01.21. 12:14

A költségcsökkentés jegyében nem építik meg az evezős és kajak-kenu pályára ígért úszó főlelátót, illetve a strandröplabda helyszínre is a tervezettnél kevesebb néző látogathat majd ki az augusztusi riói olimpián.

Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó Insidethegames.com honlap kiemelte, hogy a szervezők bejelentése szerint a Lagoa Rodrigo de Freitas evezős és kajak-kenu pályára megálmodott 4000 férőhelyes lelátó megspórolásával kétmilliárd realt (140,87 milliárd forint) takarítanak meg.

A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) is szomorúan vette tudomásul a szervezők döntését.

"Sokáig sok mindent ígértek nekünk" - kommentálta a hírt Denis Oswald, a FISA tiszteletbeli elnöke. - "Az a pálya már ötven éve létezik, kiváló helyen van, s mi csak nagyobb nézőteret szerettünk volna."

Kevesebb néző lehet az olimpiai strandröplabda-mérkőzéseken isForrás: AFP/Evaristo Sa

A strandröplabda-helyszínnel kapcsolatban a szervezők egyelőre részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy a tervezettnél kevesebb ülőhely lesz majd.

A házigazda hosszú ideje küzd a költségek leszorításáért, elsősorban a brazil gazdaság rég nem látott, komoly recessziója miatt.

A két helyszínt érintő, most bejelentett változtatások mellett a szervezőbizottság azt is jelezte, hogy az önkéntesek - már tavaly is 70 ezerről 60 ezerre csökkentett - létszámát tovább szűkítik, s jelenleg úgy számolnak, hogy 50 ezren dolgoznak majd a játékokon. E mellett 5000 helyett 4000 autót használnak majd az olimpián és a paralimpián.