Társoldalunk:

Orbán Viktor kitüntette titkos példaképét

2016.01.28. 19:57

A Magyar Becsületrend kitüntetésben részesült Lubics Szilvia háromszoros Sparthatlon- és kétszeres Ultrabalaton-győztes hosszútávfutó és ultramaratonista. A 41 éves sportoló Orbán Viktor miniszterelnöktől vette át az elismerést.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint a sportolót "egyedülálló kitartást és lelkierőt igénylő, Magyarország és a világ hosszútávfutó sportjában egyaránt rendkívüli teljesítménye, valamint a családi élet, a hivatás és a sportoló helytállás egységén alapuló különleges életpéldája elismeréseként" terjesztették fel a díjra.

Forrás: MTI/Varga György

Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán azt írta, hogy "a közvélemény nemcsak a már-már transzcendens versenyteljesítményei okán kapta fel a fejét a Lubics Szilviáról szóló hírekre, hanem azért is, mert itt különlegesen ritka összhangját láthatja a sport, a család, a szakma hármasának. Nem áldozta föl a családi életet és a szakmai előrehaladást a sportkarrierért, és nem adta fel a sportolást a szakmai sikerekért vagy a családi boldogságért. Megvalósította mind a hármat, és ezzel bebizonyította, hogy a hatalmas távolságokat az életben is le lehet győzni".

Titkos példakép

Orbán Viktor a tavalyi évértékelő beszédében Lubics Szilviával példálózott, amikor azt mondta: a sportolónő példáját "afféle adu ászként" szokta előhúzni egyes vitái során.


"Van egy magyar fogorvosnő, nem éppen tinédzser, már háromgyerekes családanya, aki az Athén és Spárta közötti 245 kilométeres futótávot többször teljesítette, és világcsúcsot is felállított már. Nem egy hivatásos atléta, hanem egy háromgyerekes magyar fogorvosnő. Ebből az olvasható ki a magyar politika számára, hogy mifelénk a lehetetlen nem tény, hanem egy vélemény. Persze, felhozható, hogy a munka, ami előttünk áll, bonyolultabb, mint egy végkimerülésig tartó futás. Ebben is van igazság" - fogalmazott a miniszterelnök.

Lubics Szilvia 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben nyert a legendás Spartahtlonon - az Athén és Spárta közötti, 246 kilométeres futóversenyen, valamint 2011-ben és 2012-ben az Ultrabalatonon, a Balaton körüli, valamivel több mint 200 kilométeres versenyen. Ötszörös magyar bajnok.

Forrás: MTI/Varga György

Háromgyermekes édesanya, fogorvos. Futó eredményei mellett rendszeresen tart motivációs előadásokat, és a jótékonysági rendezvények állandó vendége.

A Magyar Becsületrendet Magyarország és a nemzet érdekében tanúsított kiemelkedő szolgálat vagy hősiesség elismerésére adományozhatja a köztársasági elnök. Az elismerést először 2012. október 23-án osztották ki, akkor Tamás Aladárné Szűcs Ilona, a felvidéki Balogvölgy tanítónője kapta.

Lubics Szilvia kocog a Zala megyei Galambokon, 2013 szeptemberébenForrás: MTI/Varga György