Vágólapra másolva!
Dr. Gutema Emánuel nyolc hónapig szünetelteti az idegsebészeti szakképzést azért, hogy kijusson a riói olimpiára. Az etióp származású magyar atléta részt vett a 2013-as kazanyi nyári Universiadén, de tanulmányai, majd a munkája miatt az utóbbi időben kevesebbet tudott edzeni. Most azonban kapott egy nagy lehetőséget a debreceni Idegsebészeti klinikától.

„Az iskolai elfoglaltságok miatt sokáig nem tudtam rendszeresen edzeni, az orvosi alatt sem volt egyszerű összehangolni az órarendet a tréningekkel, és a vizsgaidőszakot a versenyekkel. De az edzőim biztattak, hogy a 2013-as Universiadé még összejöhet, és így is lett. Erős mezőnyben futhattam, az első futamomat megnyertem, bejutottam a középdöntőbe, összességében pedig a 20. hely körül zártam. 800 méteren magyar bajnoki ezüsttel és bronzzal rendelkezem. A váltókkal 4×800-on egyszer, 4×400-on többször is voltunk már ob-győztesek” – mesélte a Haon.hu-nak adott interjúban.

„A legemlékezetesebb a tavaly nyári országos bajnokság volt: két héttel előtte beütöttem a lábam, eltört a kislábujjam, így csak nézőnek mentem el a versenyre. Megvolt, kik futnak majd, de Koroknai Tibornak is megfájdult a talpa, ezért kérdezték, be tudok-e ugrani. Próbálgattam a lábam, de találtam egy szegest, amiben nem fájt annyira. Végül rajthoz álltunk Kazi Tamással, Pápai Marcival és Koroknai Mátéval. Elsők lettünk, mindenki ember felettit alkotott.”

Gutema Emánuel nagy álma lenne a riói olimpia Forrás: Mefs.hu/Monoki Kálmán

Az etióp származású atléta jelenleg a debreceni Idegsebészeti Klinikán dolgozik, ahol Dr. Bognár László professzor felajánlotta neki, hogy nyolc hónapig szüneteltesse az idegsebészeti szakképzést, és fizetés nélküli szabadsága alatt próbáljon kijutni Rióba.

„Nagyon bizakodó vagyok, mert amikor 2013-ban az 1:48,75-ös időt elértem, gyakorlatilag végig egyedül futottam, nem húzott senki. Kvalifikálni úgy lehet, ha egy hiteles versenyen teljesítem az 1:46,00-t. Az utolsó lehetőség erre az Európa-bajnokságon lesz, júliusban” – mondta.

Az egyéni csúcsán javítania kell a kvótához Forrás: Masz.hu

Szerinte sokat segíthet származása is, hiszen édesapja abból az oromo nemzetségből származik, amely már sok kitűnő hosszútávfutót adott a világnak, többek között a kétszeres olimpiai aranyérmes Abebe Bikilát, Mexikóváros maratoni olimpiai bajnokát, Mamo Woldét és a háromszoros olimpiai és ötszörös világbajnok Tirunesh Dibabát.

„Amikor az Universiadén lehagytam botswanai vagy etióp futókat, akkor bizonyítottam, a gének mellett én is hozzátettem valamit” – nyilatkozta.