Szúnyogcsípéseken úszhatnak el olimpiai érmeink

2016.02.07. 06:58

Brazíliában ötezren betegedtek meg, Floridában szükségállapotot rendeltek el – idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírus okozta fertőzések száma az amerikai kontinensen, miközben nyakunkon a riói olimpia. Thomas Bach NOB-elnök szerint a játékokat megtartják, a magyar olimpikonok közül mégsem mindenki nyugodt. A kétszeres ötkarikás aranyérmes Kozák Danuta félve olvassa a híreket, és nevetségesnek tartja, hogy ilyen körülmények között olimpiát rendezhetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfői közleménye szerint Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet a Zika-vírus, ami a magzatoknál egyre szaporodó, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében áll. Brazíliában szerdáig 4783 olyan esetet regisztráltak, ami a Zika-vírust – továbbá a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját – terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak (Aedes aegypti) tulajdonítható.

A víz is szennyezett

"Félve olvasom a híreket, ijesztő így kimenni olimpiára" – mondta az Origónak a Londonban 500 méteren egyesben és négyesben is aranyérmet nyerő Kozák Danuta. "De eddig is adódtak már problémák. A víz elég szennyezett ott, ahol evezni fogunk, ezért nem csak a Zika-vírussal lesznek gondok."Elvégre a nemzetközi mezőnyben is előfordul, hogy a vízbe esik valaki a hajóból, és ugye ott vannak a hosszútávúszók" – folytatta a kajakos.

Kozák Danuta a bakui Európa Játékokon így örült a 200 méteren szerzett bronzérménekForrás: MTI/Mob / Szalmás Péter


Tavaly szeptemberben ő is ott volt azon az olimpiai tesztversenyen, amelyen többen megbetegedtek. "A csapat fele hasmenéssel tért haza, Hajdu Jonatán pedig a hepatitisz A vírussal fertőződött meg. Elképzelésem sincs, mi lesz, ha tényleg megrendezik így az olimpiát. Abban bízunk, hogy lesz addig változás. De egyelőre nem hiszem, hogy ez egy jó olimpia lesz."

Csak az aggódjon, aki gyereket vár

A MOB orvosi bizottságának a vezetője, Balogh Péter az Egészségügyi Világszervezet múlt hétfői jelentésére hivatkozva azt mondja, igazából csak a várandósoknak van mitől tartaniuk – már ami a Zika-vírust illeti.

Ez azonban nem jelenti, azt, hogy mindenki más tünetmentes lenne, ha elkapja a vírust. Leginkább egy hétig tartó influenzaszerű tünetekkel jár, így fejfájással, rossz közérzettel, ízületi fájdalommal, hőemelkedéssel. "Mindennek a sportteljesítményre komoly hatása lehet, ezért igyekszünk mindent megtenni a megelőzés érdekében" – mondta Balogh Péter. Már csak azért is szükség van a megelőzésre, mert egyelőre nem tudni, hogy aki megkapja a vírust, és most ugyan nem várandós, annak egy esetleg később megfoganó gyermeke nem lesz-e veszélyben. "Ezzel együtt

nincs veszélyeztetve az olimpiai jelenlétünk, de kellő gondossággal kell majd útra kelni. Szúnyogriasztót, szúnyoghálót is vinni kell Rióba, és ha utóbbi nincs az ablakon és az ajtón, akkor az ágy fölé kell szerelni. Mivel a hőmérséklet várhatóan 22-23 fok lesz, talán nem lesz annyira megterhelő hosszú ujjú pólóban közlekedni" – mondta a lehetséges megelőzési módokról.

Egy 2012-es kép az olimpiai falu környékén történt riói halpusztulásrólForrás: AFP

Kozák Danuta abban bízna, hogy addig kifejlesztenek egy védőoltást, ám erre Balogh Péter szerint kevés esély van, mert az előállításához fél-egy évre lenne szükség.

"Rossz érzés, hogy mi, sportolók négy évet készülünk, és amikor nagyot akarunk dobbantani, akkor esetleg olyanon csúszunk el, hogy rossz minőségű a víz, és emiatt másnap hasmenésünk van. Ezért félek egy kicsit, egyúttal 

nevetségesnek tartom, hogy ilyen körülmények között rendeznek olimpiát. Hogy megelőzzem a bajt, kértem védőoltást hepatitisz A és B ellen, mert komoly veszélye lehet a májgyulladásnak, és probiotikumokat is szedek majd" – mondta Kozák Danuta.

Hozzátette, 2008-ban Pekingben nem volt semmilyen hasonló gond, Londonban pedig ideálisak voltak a körülmények, ezért különösen nagy a kontraszt.

"Rióban nem tudok majd egy salátát megenni, mert a víz, amivel megmossák, lehet, hogy fertőzött. Már most látható, hogy azok lesznek majd előnyben, akik jobban tudnak alkalmazkodni."

Így dolgozik a Zika-kommandóForrás: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira
Szúnyogkommandó

"A WHO még hivatalos figyelmeztető felhívást sem adott ki, bár a várandósok számára valóban komolynak tartja a kiutazás veszélyét" – mondta a Zika-vírus brazíliai jelenlétéről az Origónak Balogh Péter. "Jelen ismereteink szerint magzatkárosító hatása van, úgynevezett kisfejűséget okoz, ami nemcsak szellemi, de az életközpontokat is befolyásoló, komoly problémákat okozhat."

A vírus európai terjedése nem valószínű, mert emberről emberre nem terjed. Brazíliában azonban a terjesztő szúnyogok nagy száma miatt nagyon komolyan veszik a betegség által okozott veszélyeket. Mivel a riói karnevál éppen ezen a hétvégén kezdődik, a brazil illetékesek egy 200 ezer fős szúnyogkommandót hoztak létre: a feladata az irtás és a vérszívók életterének a csökkentése a pocsolyás, lápos vidékeken, illetve házról házra járva a lakosság tájékoztatása.


Hajdu Jonatán kenus szerint egy kis odafigyeléssel elkerülhető a fertőzés – ezt annak ellenére gondolja így, hogy tavaly elkapta a hepatitisz A vírust Rióban. Nem igazán félek attól, hogy újra lebetegednék, ez rám nem jellemző, még náthás sem nagyon szoktam lenni. Egyébként egyetértek Danutával, ilyen körülmények között nem illik olimpiát rendezni, de nem tudhatjuk, mit próbálnak tenni a problémák ellen, illetve más helyszínre csak nem vihetik el, úgyhogy el kell fogadnunk a helyzetet."

Hajdu Jonatán biztos benne, hogy nem lesz újra beteg RióbanForrás: MTI/Kovács Tamás


Hajdu a tavalyi betegsége után több hónapot kihagyott, szinte újra kellett kezdenie a felkészülést, most mégis optimista. "A betegségemmel együtt jár, hogy most már eggyel kevesebb dologtól kell tartanom jövőre. Számomra ez a vírus volt az életem végéig szóló védőoltás, most már nem kaphatom el többé. Figyelmeztetésnek fogtam fel, hogy mit kell esetleg másképp csinálnom. Tanácsot osztani nem az én dolgom, de arra igenis oda kell figyelni, hogy mit iszunk, mit eszünk, és hasznos lehet a kézfertőtlenítő használata."

A medencében kisebb a kockázat

A friss Eb-aranyérmes vízilabdázó, Illés Anna nem tart a Zika-vírustól, igaz, ő nem a nyílt vízen, hanem a medencében lesz érdekelt. "Követem a híreket, de megmondom őszintén, nem tartok a vírustól. Olvastam, hogy a terhes nőkre nagyon veszélyes,márpedig én nem tervezem, hogy gyereket vállalok az olimpia előtt"– jegyezte meg a 21 éves pólós. Ő is abban bízik, hogy addigra talán lesz oltás vagy más megoldás, amelyek biztonságossá tehetik az olimpiát a sportolók és a turisták számára egyaránt.

Illés Anna arra számít, hogy a sportvezetők és orvosok mindenről gondoskodnakForrás: MTI/Kovács Tamás

Hozzátette, a válogatottal ritkán utaznak olyan helyre, ahol előfordulhat ilyen veszélyforrás. "Úgy gondolom, az orvosok és vezetők meg fogják oldani a problémákat, hogy nekünk csak az legyen a dolgunk, hogy az olimpiára koncentrálhassunk."

Járja a világot, nem fél

Póta Georgina még nem jutott ki az olimpiára, de világranglista-38. asztaliteniszezőként nem sok kétség férhet hozzá, hogy ott lesz a játékokon. Rengeteget utazik, az olimpia előtt, például, a malajziai Kuala Lumpurban játszik majd, most péntektől vasárnapig pedig az észak-portugáliai Gondomaron vesz részt az európai top 16 versenyen. A sűrű szezon miatt még nem igazán fókuszál Rióra.

Póta Georgina hozzá van szokva a különleges versenyhelyszínekhezFotó: Polyák Attila - Origo

"Ha nagyon veszélyes lenne, nyilván nem küldenének ki minket, vagy nem rendeznék meg az olimpiát" – mondta az Origónak Póta, aki eddig annyit tett, hogy megkérdezte a csapat orvosától, Pavlik Attilától, milyen védőoltásokat kell beadatnia.

Tartályokban visznek vizet Rióba a magyarok
Kadler Gusztáv, a győri kajak-kenu klub elnöke, a magyar szövetség alelnöke a Kisalfold.hu-nak azt mondta: a magyarok saját vizet isznak majd Rióban. "Okulva Hajdu Jonatán esetéből, nagyon elővigyázatosak leszünk, több dologgal is készülünk. Az egyik legfontosabb, hogy az ivóvizet tartályokban visszük majd Magyarországról, és a csapat tagjai csak abból ihatnak. Még a kint kapható ásványvízből is hoztunk haza, bevizsgáltattuk, és kiderült, számos olyan baktérium található benne, amely az európai szervezetre fertőzésveszélyes lehet. Nehéz egy vizes sportágban megoldani, de a fröccsenésekkel is óvatosnak kell lenni, nehogy egy betegség miatt kelljen lemondani a sportolóinknak akár magáról az olimpiai szereplésről, jó esetben akár egy fényes éremről" – mondta a sportvezető. Hozzátette: lehetséges, hogy saját szakácsot is visznek majd magukkal, mivel a kajak-kenusok nem az olimpiai faluban fognak lakni.