Társoldalunk:

Korpási győzött, Sike elégedetlen

2016.02.07. 15:29

A címvédő Korpási Bálint megnyerte a 71 kilogrammosok küzdelmét a Szombathelyen rendezett kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon. A hazai csapat további egy ezüst- és öt bronzéremmel zárt.

A Polyák Imre-emlékverseny második napján a szombatihoz hasonlóan négy súlycsoport küzdelmeit bonyolították le az Arena Savariában, ám ezúttal a négyből kettő - a 71 és a 80 kg - nem olimpiai kategória volt, ezekben pedig alacsony volt az indulói létszám, így pedig a program is gyorsabban pörgött le, mint az előző napon.

A magyar válogatott első számú emberei közül Korpási hozta a papírformát, a tavalyi Európa Játékok ezüstérmese magabiztos, jó birkózással menetelt a döntőig. A nyolcaddöntőben a kínai Jian Jin-csenget, a következő körben pedig a horvát Dominik Etlingert győzte le. Az elődöntőben aztán a cseh Jan Zizka várt rá, aki nem jelentett komoly akadályt számára, s 8-0-ás technikai tussal vívta ki a finálés szereplést.

Korpási (kékben) hozta a papírformátForrás: AFP/Jack Guez

A finálé bizonyította, hogy Korpásinak ebben a súlyban a hazai mezőnyben - amennyiben Lőrincz Tamás eredeti súlyában, 66 kilóban versenyez - nincs igazán ellenfele, ugyanis a másik ágról - a román Claudiu Hinoveanu, majd Tompa Miklós legyőzésével - döntőbe került Fritsch Róbert három percet sem bírt ki ellene. Korpási gyönyörű akciókkal 8-0-ás technikai tusgyőzelmet aratott. 

Módosnak és Kissnek nem ment

Az olimpiai és a világbajnoki bronzérmes Módos Péter (59 kg) rögtön első mérkőzésén kikapott, míg a 2009-es vb-győztes Kiss Balázs (98 kg) három győzelem után az elődöntőben kikapott, s végül ötödik lett.

Pedig Kiss jól kezdte a napot, a kínai Meng Ling-ce ellen kirobbanó birkózással győzött 9-0-ás technikai tussal, majd a nyolcaddöntőben Németh Ivánt is biztosan verte (4-0). A nyolc között az osztrák Daniel Gastl már lényegesen nagyobb gondot okozott neki, s ugyan sikeréhez nem férhetett kétség, akciót - egy kiléptetésen kívül - nem tudott rajta csinálni (2-0).

Az elődöntőben aztán egy kínai izomkolosszus, Hsziao Ti volt a riválisa, akivel elkeseredett, véres küzdelmet vívott, mely során fejsérülés miatt mindkettejüket kellett ápolni. Kiss szokásához híven ment előre keményen, ám Hsziaót nem tudta feltörni, viszont riválisa mögé tudott kerülni, majd később meg is pörgette, s végül 5-3-ra nyert. A tavalyi nagydíjon győztes, 33 éves Kiss később a Majoros Ármin elleni bronzmérkőzésre nem állt ki.

Majoros mellett vasárnap Tompa Miklós (71 kg), Szabó Patrik (80 kg), Kéri Zoltán (80 kg) és Varga Ádám is harmadik helyen végzett. A magyar csapat ezzel két első, egy második és öt harmadik helyezéssel zárta a szombathelyi viadalt.

Sike András többet várt

"Összességében nem vagyok elégedett, még úgy sem, hogy Lőrincz Tamás és Korpási Bálint maximálisan hozta magát. Bácsi Pétertől, Szabó Lászlótól és Kiss Balázstól is egyértelműen többet vártam, de előbbi kettőnél taktikai problémák voltak, Kiss pedig állandóan lepattogott kínai ellenfeléről" - mondta Sike András szövetségi kapitány.

Sike AndrásFotó: Tuba Zoltán [origo]

A szakvezető elmondta, hogy a következő időszakban egyre több verseny vár majd a csapatra, s reméli, hogy az április közepén kezdődő olimpiai kvalifikációs versenyekre úgy tudnak majd utazni, hogy minden súlycsoportban esélyük legyen a riói szereplés kivívására.

A márciusi Európa-bajnokságot a kapitány jó felkészülési állomásnak nevezte a kvalifikációs viadalok előtt, ezért az első csapattal utazik majd el, igaz, Lőrincz Tamás és Bácsi Péter nem fog majd visszafogyasztani az ötkarikás súlyukba, azaz előbbi 71, utóbbi pedig 80 kilóban szerepelhet majd. 

Eredmények, döntők:
59 kg: Haszegava Kohej (japán) - Ota Sinobu (japán) 2-2
71 kg: Korpási Bálint - Fritsch Róbert 8-0 technikai tus
80 kg: Pavel Pamincsuk (fehérorosz) - Rajbek Bisultanov (dán) 8-6
98 kg: Hsziao Ti (kínai) - Daigoro Timoncini (olasz) 4-1