Sztáratléták hagyják ki az olimpiát a Zika-vírus miatt

2016.02.09. 12:24

A Brazíliában és Dél-Amerikában terjedő Zika-vírus miatt távol maradhatnak az augusztusi, riói játékoktól a kenyai sportolók.

Erről az ország olimpiai bizottságának elnöke beszélt kedden. Kipchoge Keino a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: "Természetesen nem küldünk oda kenyaiakat, ha járvány lesz a Zika-vírusból."

A kelet-afrikai ország sportolói elsősorban közép- és hosszútávfutásban tartoznak a világ élvonalához, olyannyira, hogy a tavalyi atlétikai világbajnokságon Kenya végzett az éremtáblázat élén. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A Mo Farah-val versenyző Stanley Biwott sem lesz ott RióbanForrás: AFP/Oli Scarff

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. A riói szervezők ugyanakkor két hete jelezték: mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.