Az ausztrálok jobban félnek a riói hányás-hasmenéstől

2016.02.11. 11:12

Az ausztrál olimpiai küldöttség főorvosa szerint a terjedő Zika-vírusnál nagyobb veszélyt jelenthet a vízminőség Rio de Janeiróban.

"A várandós nőket eltanácsoljuk a Brazíliába utazástól, de a többiek esetében a vírusfertőzés 80 százalékban enyhe tünetekkel jár" - jelentette ki csütörtökön David Hughes, hozzátéve, nem ideális úgy olimpián szerepelni, hogy egy sportoló a szennyezett víz miatt hányással-hasmenéssel járó bélfertőzéssel küszködik.

Egy decemberi vizsgálat szerint a riói olimpia vitorlásversenyeinek otthont adó Guanabara-öbölben a víruskoncentráció még egy kilométerre a parttól is annyira magas, hogy hasonló esetben az Egyesült Államokban vagy Európában bezárnák a strandokat. Ha a vitorlázók három teáskanálnyi vizet lenyelnének, 99 százalék lenne az esély a megbetegedésükre.

Döglött halak a Rio de Janeiró-i Rodrigo de Freitas-öböl szennyezett vizébenForrás: MTI/EPA/EFE/Marcelo Sayao

"Több ausztrál versenyzővel és tisztségviselővel is beszéltem az elmúlt napokban, és a Zika-vírus ellenére mindegyikük kitart a brazíliai utazás mellett" - közölte David Hughes, aki elárulta, a mintegy 450 sportolót és 300 kísérőt ellátják szúnyogriasztóval, emellett azt tanácsolják nekik, hogy hosszúujjú és -szárú öltözéket viseljenek, továbbá ne aludjanak nyitott ablaknál.

Két szakértő utazik az amerikai küldöttséggel

A terjedő Zika-vírus miatt két járványügyi szakértő is elutazik Rióba az amerikai küldöttséggel. 

"A bennünket elkísérő egyik specialista biztosan nő lesz, aki megérti, hogy mennyire fontos ez a téma a női versenyzőinknek" - jelentette be szerdán Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának ügyvezetője.

Rio bízik a helyi télben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mivel becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

Moszkítólárvák a vízbenForrás: AFP

A riói szervezők szerint mivel a játékok augusztusi időpontja az ottani télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.