Társoldalunk:

Rosszul alakulnak a vívók olimpiai kvótái

2016.02.14. 10:52

A női párbajtőrözők Buenos Aires-i világkupaversenyén Szász Emese a 11. helyen végzett, így a márciusi, budapesti Grand Prix-n dől el, hogy ott lehet-e a riói olimpián. A férfi párbajtőrözők vancouveri viadalán Boczkó Gábor a 10., Imre Géza a 11. volt, és számukra vasárnap a csapatverseny következik, melyen véglegesen eldől az ötkarikás kvalifikáció kérdése.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a világbajnoki ezüst- és bronzérmes Szász számára Buenos Airesben a nyolcaddöntős továbbjutás hatalmas lépést jelentett volna a biztos olimpiai kvalifikáció felé, azonban a dél-koreai Sin A Lam 11-14-ről fordított ellene, így kiesett.

Szász kvótája Budapesten dől el 

A szövetségi tudósítás megjegyzi: ugyancsak rossz hírnek számított, hogy Szász két közvetlen riválisa, a svéd Emma Samuelsson és a német Britta Heidemann egyaránt negyeddöntős lett, és ezzel közelebb kerültek a magyar párbajtőrözőhöz a világranglistán. Szász jelenleg olimpiai kijutó helyen áll, és minden a következő állomáson, a március 18-20. közötti budapesti Grand Prix-n dől el.

Szász Emese olimpiai kvótája még nem dőlt elForrás: MTI/Földi Imre

Az már korábban kiderült, hogy a női párbajtőr-válogatott nem lehet ott Rióban.

A csapatért is izgulni kell

A kanadai viadalon a vívók számára nem is az egyéni, hanem inkább a vasárnapi csapatverseny a legfontosabb, ekkor dől el, hogy a válogatott kijut-e a riói olimpiára. Világranglistás hely alapján egy magyar kvóta már biztos.

Amint a szövetség oldalán olvasható: "maradt tehát energia vasárnapra", amikor is a csapatverseny első körében, a nyolcaddöntőben lépnek majd pástra a magyarok Csehország ellen, közép-európai idő szerint este fél nyolckor. Esetleges győzelem után a franciák következhetnek majd.
A magyarok számára érdekes másik két nyolcaddöntő is: a német-venezuelai összecsapáson a dél-amerikaiak, az észt - dél-koreai párharcban pedig az előbbiek sikere lenne kedvező a magyaroknak.