Vágólapra másolva!
Az olimpiai kvótaszerzéssel már teljesítette, sőt, túl is szárnyalta az elvárásokat, ám Rióba sem csak turistának készül Péni István. A 19 éves puskás hosszú évek óta a sportág legnagyobb magyar tehetségének számít, már 14 évesen is komoly eredményekre volt képes, 2014-ben pedig egy-egy arany- és bronzéremmel tért haza az ifjúsági olimpiáról.

Az UTE versenyzője korosztályos sikerei (junior Eb ezüst- és bronzérem) mellett egyre többször ért el a felnőttek között is kiemelkedő eredményeket, a riói olimpiai kvalifikációs sorozat végéig pedig szinte minden versenyen csak egy hajszál választotta el a kvótától.

"Kicsit dühítő volt, hogy folyton csak egy pici hiányzott, de végig azt mondogattam magamnak, hogy meglesz a kvóta, nem kell idegeskedni. A legdühítőbb talán pont a tavalyi első verseny, a csangvoni Vk volt, amelyen egészen az utolsó lövésekig nagyszerűen ment, szinte biztos voltam benne, hogy sikerül döntőbe jutnom, de az 58. és 59. lövés gyengébb lett, s csak kilencedik helyen végeztem" - mondta a tavalyi kvalifikációs sorozat viszontagságairól Péni.

Elmondhatatlan boldogság

A legdühítőbbnek a csangvonit, a legsokkolóbbnak pedig a júniusi bakui Európa Játékokat nevezte, melyen egyetlen rossz, 9,1 körös lövésen úszott el a döntős szereplése, melyről

mindössze egyetlen tizeddel maradt le.

Péni István két éve remekelt az ifjúsági olimpián Forrás: MTI/MOB/Szalmás Péter

"Mindezek ellenére végig bíztam magamban, s az utolsó, augusztusi Vk-versenyen sikerült kvótát szereznem.

- emlékezett vissza a riói kvalifikációs megszerezésére.

A kvótát légpuskával szerezte meg, s végig ebben a számban volt közel hozzá, ugyanakkor tavaly ugrásszerűen fejlődött az 50 méteres összetett eredménye is, így Rióra erre a számra is készül.

Az Eb-n még junior lesz

Az olimpiára három magyar férfi puskás jutott ki, Péni mellett a világ- és Európa-bajnok Sidi Péter, valamint - meglepetésre - Szabián Norbert, aki csak fekvőben versenyez. Rióban egy számban csak ketten indulhatnak, azaz a szakvezetésnek kell majd eldöntenie, hogy a három versenyző közül ki melyik számban (légpuska, 50 m összetett, 50 m fekvő) szerepelhet.

A közvetlen olimpiai felkészülés hamarosan kezdetét veszi, ám előbb még a februári, győri 10 méteres Európa-bajnokságon kell lőnie, méghozzá nem kis nyomás alatt, hiszen a junioroknál mindenképpen dobogós eredményt vár tőle a szövetség.

Az Eb-n még a juniorok között várnak tőle kiemelkedőt Forrás: Mob.hu

"Számomra még talán jobb, hogy a korosztályos mezőnyben indulok, mert ott győzelmi kényszer van rajtam, a terhet pedig el kell bírnom. A felnőtteknél viszont még nem tőlem várják a kiemelkedő eredményeket" - mondta Kissné Oroszi Edit tanítványa a február 23. és 27. közötti győri Eb-ről.

Akár két számban is döntős lehet

Péni István a kontinensviadalon február 24-én szerdán versenyez majd, néhány nappal később pedig repülőre száll Bangkok felé, ahol március 3-án kezdődik meg az idei első Világkupa-verseny.

"Nem fogok minden Vk-ra elutazni, egyelőre csak Bangkok és Rio a biztos. Májusban és júniusban az iskolára is kell időt szakítanom, június közepén pedig az 50 méteres junior Eb-n indulok. Ebben az évben újra a 11. osztályt járom, mert rengeteget hiányoztam tavaly. Már egy éve is jó eredménnyel zárhattam volna, de az én célom a tanulásban is a kiváló eredmény elérése, s úgy gondolom, hogy a két csonka évben el tudom sajátítani azt a tudást, ami ehhez kell" – vázolta fel a Rio előtti programját a fiatal versenyző, aki a Városmajori Gimnáziumban végzi tanulmányait.

Péni Istvánnak a riói olimpiával kapcsolatos céljai is ambiciózusak, annak ellenére, hogy tudja, fiatal kora miatt vele szemben a kijutás sem volt egyértelmű elvárás.

"Ez így már gyönyörű, de

ha már ott leszek, mindenképpen szeretnék döntőbe jutni.

Erre a legnagyobb esélyem légpuskában van, ugyanakkor, ha így fejlődöm tovább, 50 méteren is lesz esélyem rá. A fináléban aztán már bármi megtörténhet, pláne ezekkel a szabályokkal. A döntő egy új verseny, ott bárkinek kijöhet a lépés" - mondta határozottan az újpesti sportlövő.