Rióban egy B kategóriás sci-fi válhat valóra

2016.02.19. 15:38

Szmog, terror, Zika-vírus – az utóbbi időben a nyári olimpiai helyszíneket rendre valamilyen félelmetes külső tényező fenyegeti. Rio de Janeiro nincs könnyű helyzetben: bár a helyiek szerint semmi ok a szúnyogok által terjesztett vírus miatti félelemre, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzetet vizionál, amerikai kutatók szerint pedig még mindig nem késő lefújni a nyári játékokat.

2008-ban a pekingi szmoggal riogatták a versenyzőket és szurkolókat, négy éve Londonra a terrorfenyegetettség vetett árnyat, Rio előtt pedig a félelmetes hangzású Zika-vírussal együtt terjed a bizonytalanság.

Egyelőre nem tudni, a vírus mennyire veszélyes, jelen lesz-e egyáltalán az ott téli hónapnak számító augusztusban, de az már biztos, hogy a nemzetek között nincs teljes egység a részvételt illetően. Ausztrália, Új-Zéland és az Egyesült Államok olimpiai bizottsága a sportolókra bízza, akarnak-e indulni vagy sem, Kenya sportvezetői azt fontolgatják, ha nem javul a helyzet, nem indítják világklasszis atlétáikat. Az amerikai női futballválogatott vagány kapusa, Hope Solo kijelentette, ha most kezdődne az olimpia, nem venne részt.

A focivébét elkerülte az apokalipszis

A szervezők abban bíznak, hogy az augusztusi tél miatt alig lesz jelen az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), amely leginkább terjeszti a Zika-vírust. Viszont a félelem elharapózása miatt az olimpiai turizmus akár teljesen összeomolhat.

Le a Zikával!Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba


A Zeit német hetilap arra emlékeztet, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokság előtt is volt némi hisztéria, igaz, akkor még nem lehetett hallani a Zikáról, sokkal inkább az ugyancsak szúnyogok által terjesztett dengue-lázról. Ennél a betegségnél a betegek nyolcvan százalékánál csak enyhe tünetek jelentkeznek, öt százalék esély azonban van egy súlyosabb lefolyású fertőzésre. Tavaly mintegy 1,7 millió ember betegedett meg, közülük 900-an haltak meg. Ennek ellenére a két évvel ezelőtti futballvébé előtt soha egy pillanatra sem merült fel, hogy elhalasszák.

Az olimpia esetében más a helyzet. Néhány hete a Forbes magazinban a New York University két amerikai professzora, Lee Igel és Arthur Caplan azt írta, hogy a mostani fenyegetettségre csak egy válasz van: az olimpiát törölni kell.

A két tudós szerint már önmagában a szennyezett víz és a biztonság kérdése is komoly kockázat, de akkor, amikor az Egészségügyi Világszervezet szerint a Zika-vírus "nemzetközi horderejű közegészségügyi vészhelyzetet" jelent, felelőtlenség olimpiában gondolkodni. Járványveszély idején ugyanis a megelőzés a fontos, nem pedig a pénzügyi prioritás – írták.

Mi lesz veled, riói olimpia?Forrás: AFP/Vanderlei Almeida


Arra figyelmeztetnek, hogy noha egy B kategóriás sci-fi forgatókönyvének tűnik, bizony elképzelhető, hogy vírushordozó rovarok támadják meg az embereket, és ha a kormányzati intézmények, az egészségügyi szervezetek, valamint a helyi és regionális közösségek nem tudnak tökéletesen együttműködni, akkor beválhat a WHO jóslata.

Márpedig a szervezők versenyt futnak az idővel, hogy a nyitónapra elkészüljenek mindennel, ezért nem valószínű, hogy ezen felül még a vírus által jelentett kihívást megfelelően tudná kezelni.

Több millió fertőzött?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint rossz esetben a vírus robbanásszerűen terjedhet, egy év alatt 3-4 millió embert is megfertőzhet, nem beszélve a szúnyogok által terjesztett más betegségekről (dengue-láz, sárgaláz, chikungunya-láz).

A Zeit ugyanakkor idézte a német olimpiai csapat orvosát, Bernd Wolfarthot, aki szerint egy megfertőződött, ám egészséges immunrendszerrel bíró személy esetében a kór gond nélkül kezelhető.

Úgy is lehet beteg, hogy észre sem veszi

A Zika-fertőzöttek számáról nehéz pontos adatot mondani, hiszen a betegség rendszerint ártalmatlan lefolyású, tízből nyolc beteg nem is tudja, hogy megfertőződött. Ahogy a helyi orvosok mondják, olyan, mint egy influenza: néhány napig lázzal, esetleg kiütéssel, csontfájdalommal és kötőhártya-gyulladással jár.

A fertőzöttek száma valószínűleg jóval több, mint egymillió felett jár az idei dél-amerikai nyár során. A brazil egészségügyi minisztérium január végén azt közölte, hogy az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a kóros kisfejűség, orvosi nevén a mikrokefália gyanúja, de az eddig elvégzett több száz laboratóriumi vizsgálatból csak 270 alkalommal azonosították a vírust az érintett csecsemőknél, 462 esetben pedig kizárták a kórokozó jelenlétét.

Rióban mindennapos a szúnyogirtásForrás: AFP/Christophe Simon


A számok valószínűleg tovább emelkednek az elkövetkező hetekben, de a legtöbb megbetegedés a szegényebb északkeleti régiókban várható, ahol az eddigi megbetegedések 90 százalékát észlelték. Rio ettől a területtől nagyon messze van:

A bizonytalanság ellenére a szervezők biztosak abban, hogy uralni tudják a helyzetet. Katonák ezrei vesznek részt a szúnyogirtásban, de a Zeit beszámolója szerint ezt csak Rióban és környékén lehet érezni, a súlyosan fertőzött északkeleti régióban nem. Rióban még Dilma Rousseff államfő is megjelent. Elvégre a nyári olimpia miatt az lesz Brazília kirakatvárosa.