Magyar aranyérem a sportlövő Eb-n

sportlövészet, miskolczi julianna
Győr, 2016. február 26. Miskolczi Julianna a légpuska versenyszám alapversenyében a tízméteres olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon Győrben 2016. február 26-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert a Miskolczi Julianna, Zwickl-Veres Kata, Gáspár Lalita összeállítású magyar női puskacsapat a győri tízméteres olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokság pénteki versenynapján, melyen Miskolczi első helyen jutott be az egyéni fináléba, így közel került a riói kvótához.

Miskolczi kiváló, 418,2 körös eredménnyel lett első az alapversenyben, míg Zwickl-Veres 415,3 körrel a tizedik, a mindössze 15 éves Gáspár pedig 414,1 körrel a 19. lett az óriási, 96 fős mezőnyben. A csapat így 1247,6 körrel zárt, s nagy fölénnyel előzte meg a második orosz és a harmadik német együttest.

Az egyéni döntőbe Miskolczi mellett három másik olyan lövő jutott be, akinek még nincs riói kvótája, így az Eb-n elérhető - utolsó - három helyért négy puskás küzd majd meg a 18.30 órakor kezdődő fináléban.

Miskolczi Julianna Forrás: MTI/Kovács Tamás

Zwickl-Veres nem volt messze a bravúrtól, az első 19 lövése nagyon erős volt, a 20. és 21. viszont kilences, ami kicsit megzavarta, pihennie kellett egy keveset, ám ezt követően már nagyon szorította az idő. Végül 415,3 körrel zárt, aminél pontosan egy körrel kellett jobb a fináléhoz.

Rió nem jött össze, Tokió össze fog

"Elmondhatatlanul boldoggá tesz az aranyérem, a saját teljesítményemmel is elégedett vagyok nemcsak a mostani viadalt, hanem a teljes olimpiai kvalifikációs időszakot tekintve" - mondta érezhető örömmel Zwickl-Veres. "Látom, hogy jó úton vagyok, és Rio ugyan most nem jött össze, de Tokió össze fog."

A még tinédzser Gáspár - a tavalyi Eb junior bajnoka - is jól lőtt, az ő eredménye is kellett a csapataranyhoz, ennek ellenére többet várt magától, s kicsit bánatos volt közvetlenül azután, hogy befejezte versenyét. "Nagyszerűen lőttek a lányok. Mondhatom, hogy az ő győzelmük nem volt bekalkulálva előzetesen, lehet, hogy ezért megszidom őket" - mondta viccesen az MTI-nek Győrik Csaba szövetségi kapitány.

Újabb olimpiai kvóta

Tátrai Miklós bejutott a férfi pisztolyosok döntőjébe, s ezzel olimpiai kvótát szerzett pénteken a győri 10 méteres sportlövő Európa-bajnokságon.

Sidi Péter után lesz Rióban is férfi sportlövőnk Forrás: MTI/Kollányi Péter

A BHSE sportolója a 60 lövéses alapversenyt 579 körrel zárta, amivel összesítésben a hetedik helyen zárt, s biztosította helyét a fináléban. A döntőbe kerülés önmagában még nem jelentett volna riói kvalifikációt a számára, ám mivel a legjobb nyolc között rajta kívül csak két pisztolyos nem biztosította még korábban helyét az idei nyári játékokon, Tátrai olimpiai helye biztossá vált.