Terhes nőknek nem javasolják a riói utazást

Rio de Janeiro, Zika-vírus, olimpia
City's cleaning workers carry a flag with that reads "Out Zika" in portuguese between the samba schools' during the second night of the carnival parade at Sambadrome in Rio de Janeiro, Brazil, on February 9, 2016. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA YASUYOSHI CHIBA / AFP
Vágólapra másolva!
A zikavírus fokozott brazíliai előfordulása miatt az amerikai járványügyi hivatal (CDC) nem tanácsolja a terhes nőknek, hogy augusztusban elutazzanak a nyári olimpiai játékok helyszínére, Rio de Janeiróba - olvasható a szervezet helyi idő szerint pénteken közzétett ajánlásában.

Az elmúlt hetekben több híres sportoló aggodalmát fejezte ki a brazíliai helyzet miatt, az országban ugyanis eddig másfél milliónál több zikavírusos megbetegedést regisztráltak, és 4100 mikrokefália-gyanús esetet (kóros kisfejűséget) vizsgálnak.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója néhány napja azt mondta, hogy rövid távon súlyosbodni fog a járványügyi helyzet Brazíliában, de ez nem fogja veszélyeztetni a nyári olimpiai játékok megtartását.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat,

ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Ki a Zikával Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A CDC azt javasolta, hogy terhességük idején a kismamák tartózkodjanak a nemi élettől vagy használjanak óvszert, mivel fennáll a kockázata annak is, hogy a zikavírus szexuális úton fertőz.

Szexuális úton is terjed

Az első olyan zikavírus-fertőzést, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt, az egyesült államokbeli Dallasban diagnosztizálták február elején. A WHO közlése szerint még nem bizonyított, hogy a vírus nemi úton is terjed, de vizsgálják a kérdést.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, mert becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyogok terjesztette kór 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.