Emberi kar és döglött kutya a riói vitorlásversenyek helyszínén

2016.03.02. 15:21

A korábbiakhoz képest szennyezettebb a víz a Guanabara-öbölben, ahol augusztusban a riói nyári olimpia vitorlásversenyeit bonyolítják majd le.

Legutóbb az O Globo című napilap által közölt fotó borzolta a kedélyeket, a képen ugyanis egy emberi alkar volt látható a zavaros vízben.

Egy éve ilyen volt a helyzet, de vajon milyen lesz nyáron?Forrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

Heiko Kröger, a 2000-ben ötkarikás aranyérmes német vitorlázó paralimpikon február végén az öbölben tartott edzés során készített videót a tervezett versenyhelyszínen. A 49 éves sportoló felvételein jól látszik, hogya víz erősen szennyezett, tele van szeméttel.

Egy évvel korábban a 49-es hajóosztályban olimpiai bajnok ausztrál duó, Nathan Outteridge és Iain Jensen által készített fotó keltett némi riadalmat, a képen ugyanis az látszott, hogy 

a páros épp egy elpusztult kutya vízben sodródó tetemét kerüli ki 

hajójával az öbölben.

A vizet az utóbbi időben többször is tesztelték, és minden alkalommal magas volt a vírus- és kórokozó-tartalom.

A riói szervezők mindezek ellenére változatlanul azt állítják, hogy a vitorlázóknak nem kell majd egészségi kockázattól tartaniuk az olimpia idején.

Jön a NOB víztesztje

A brazilokra egye nagyobb nyomás nehezedik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis a következő hónapokban végzi majd el a víz minőségét vizsgáló saját tesztjeit.

HalpusztulásForrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

A szervezők azt tervezik, hogy az augusztusi olimpia és a szeptemberi paralimpia idején gátakkal és speciális hajókkal tisztítják majd meg legalább azt a területet, ahol a vitorlásversenyeket rendezik.

Az ausztrál olimpiai küldöttség főorvosa február közepén azt mondta, még a Dél-Amerikában terjedőZika-vírusnál is nagyobb veszélyt jelent a sportolókra a riói víz minősége.

A Guanabara-öbölben január közepén csaknem két tonna elpusztult halat találtak a környezetvédelmi szakemberek, és ez az akkori jelentések szerint szintén a magas szennyezettségnek tudható be.