Társoldalunk:

Lekerülne a tiltólistáról a sakkelnök

2016.03.03. 16:48

A Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke azt mondta, kész az amerikai hatóságoknál hazugságvizsgálatnak alávetni magát, hogy tisztázza magát a vádak alól. Washington szerint a FIDE-elnök a szíriai kormányt támogatja, emiatt az amerikaiak tiltólistára tették, így sakkelnöki feladatát sem láthatja el teljes körűen.

Kirszan Iljumzsinov újságíróknak azt mondta Moszkvában, szeretné magát tisztázni az amerikai vádak alól. Nyilatkozatának előzménye az, hogy az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma tavaly novemberben feketelistára tette őt, a Washington által bírált szíriai kapcsolatai, ottani bankokkal való tranzakciói, a szíriai kormány támogatása miatt. A szíriai polgárborúban az Egyesült Államok a szír felkelőket támogatja. 

A szankció nyomán Iljumzsinov nem köthetett szerződést a FIDE részéről, így az idei sakkvilágbajnoki döntőről szóló megállapodást is helyette Georgiosz Makropulosz FIDE-alelnök írta alá. Mi több, még a szerződéskötés előtt a FIDE 2015. december 6-i rendkívüli elnökségi ülésén bejelentette, hogy nem látja el teljes körűen feladatkörét, amíg a tiltó listán szerepel. 

Kirszan IljumzsinovForrás: AFP

A vb-címről határozó párosmérkőzést, amelyet a címvédő norvég Magnus Carlsen és kihívója, a jövő héten kezdődő világbajnokjelölti verseny győztese vív, novemberben rendezik New Yorkban.