Óriási bajban a Rióra készülő orosz atléták

Richard Pound Richard McLaren Gunter Younger WADA dopping
Genf, 2015. november 9. Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottságának kanadai elnöke (k), valamint a bizottság másik két tagja, Richard McLaren (b) és Gunter Younger, miután sajtótájékoztatót tartottak Genfben 2015. november 9-én. A jelentés szerint a 2014-ben kirobbant doppingbotrány miatt a WADA az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolja. A független testület azután alakult meg, hogy az ARD német televízió decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Vágólapra másolva!
Nem engedélyezné az orosz atléták részvételét az augusztusi riói olimpián Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség orosz doppingbotrányt vizsgáló független bizottságának vezetője, mert az országban változatlanul problémát jelent a dopping.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) november 13-án meghatározatlan időre felfüggesztette az orosz sportági szövetség tagságát, miután a WADA vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Az IAAF döntése azt jelenti, hogy

az orosz atléták mindaddig nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken, amíg a tiltást fel nem oldják.

Ehhez az szükséges, hogy az orosz sport-, illetve sportági vezetés megtegye a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.

Ez volt az első eset, hogy az IAAF egy tagszövetségét felfüggesztette sorozatos doppingesetek miatt.
A héten több orosz sportolóról - köztük Marija Sarapova teniszsztárról - derült ki, hogy tiltott szerekkel élt. A most lebukottak - akik között nem volt atléta - a január elsejétől tiltólistán szereplő meldoniummal akadtak fenn az ellenőrzésen.

Richard Pound (középen) nem kegyelmezne az orosz atlétákon Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov szerdán azt közölte, hogy

és nem szabad rávetíteni a teljes orosz sportra.

A orosz atlétikát alapjaiban megrázó botrány 2014 decemberében robbant ki. A német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Moszkva visszautasította a vádakat,

ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A működési engedélyétől megfosztott moszkvai doppingellenőrző laboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenkov még akkor lemondott posztjáról, egyúttal

elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

A WADA-bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az volt, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi elnöke, Lamine Diack is érintett az oroszországi doppingbotrányban. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (465 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - állítólag egymillió eurót (310 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.