Vágólapra másolva!
Újabb két olyan válogatott orosz sportoló neve vált ismertté, aki az utóbbi hónapok "legnépszerűbb" doppingszerének, a meldoniumnak a használatán vesztett rajta.

Egy rögbis házaspárról van szó, melynek fegyelmi vétségét a sportági világszövetség hozta nyilvánosságra. A közlemény szerint Alekszej Mihalcov és Aljona Mihalcova versenyen kívüli ellenőrzésen szolgáltatott olyan mintát, amely a laboratóriumi elemzéskor pozitívnak bizonyult.

Mind az orosz férfi-, mind a női válogatottnak még van esélye, hogy kijusson Rióba, a nyári olimpiára, melynek programjába 1924 után kerül vissza a rögbi, pontosabban annak hétfős változata, amelyet a doppingoló házaspár tagjai is űznek.

A hétfős rögbi szerepel az olimpia programjában Forrás: AFP/Philippe Merle

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szóvivője, Ben Nichols pénteken jelentette be, hogy világszerte eddig egy híján száz sportoló bukott meg meldonium használata miatt, de neveket nem említett.

Mi az a meldonium?

A véráramlást elősegítő szer rajta van az új, január 1. óta érvényes tiltólistán, ám ezt sokan figyelmen kívül hagyták, köztük Marija Sarapova teniszező. Az oroszok ötszörös Grand Slam-torna-győztese hétfőn jelentette be, hogy a januári ausztrál nyílt bajnokságon elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, meldonium jelenlétét mutatva ki a szervezetében.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.