Társoldalunk:

Hogyan edzenek a fitneszesek a terhesség alatt?

2016.03.16. 17:55

Chontel Duncan ausztrál fitneszmodell szinte megdöbbentette 258 ezer Instagram-követőjét, amikor megmutatta, hogyan néz ki 36 hetes terhesen. A fitneszmodell a terhessége alatt mindennap edzett, és pontosan ugyanazokat az ételeket fogyasztotta, mint a várandóssága előtt. De vajon hogyan élik meg a várandósságot és a szülés utáni időket a magyar fitneszversenyzők?

A WBPF nevű szervezetnél tavaszi babyboom ütötte fel a fejét: a fitnesz- és testépítő-világszervezet magyar versenyzői közül többen is babát várnak, és van, aki már megszült. Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar fitneszversenyzők a terhesség során sem tudnak kibújni a bőrükből, közben is edzenek, hiszen ez az életformájuk. Fontos számukra, hogy a terhesség kilenc hónapja alatt is fittek maradjanak, miközben tanácsaikkal sokakat segíthetnek.

Chontel Duncan így nézett ki négy héttel szülés előtt - a rajongói ledöbbentekForrás: Instagram/Chontel Duncan

A WBPF magyar bajnoka, Uj Bianka nemrég adott életet kisfiának, Zalánnak, de már

arra gondol, hogy 2017-ben tavasszal vagy ősszel újra színpadra álljon. 

Új Bianka (balra) a terhessége előtt...Forrás: Origo

„Természetesen lesz szünet a szülés után, hiszen ez egy elég megterhelő momentum egy nő életében, és szükség van utána a regenerálódásra. Az orvossal egyeztetve szeretnék hat hét után elkezdeni óvatosan edzeni, persze vigyázva, nehogy ez a tejmennyiség rovására menjen. Aztán, ahogy telik az idő, szeretnék fokozatosan visszarázódni a heti négy-öt intenzív edzésbe.”

Uj Bianka a terhessége alatt folytatta az edzéseket, de megbízható kezek alatt tartotta magát formában. "Csörgő Adrienn WBPF-világbajnok, illetve Czanik Krisztián fitneszedző nagyon figyeltek a feladatokra és azok helyes végrehajtására, nehogy a babát bármi is veszélyeztesse. Így természetesen semmiféle hasizomgyakorlatot nem csináltunk, illetve az olyan feladatokat is elkerültük, ami vérbőséget okozhatott volna a hasban, mint például a guggolás bármely formája.”

...várandósság közben...Forrás: Origo

Az Eb-ezüstérmes fitneszes úgy érzi, nem változott sokat a teste, leszámítva, hogy nagyobb melltartót kell hordania.

"A terhesség alatt a szokásos vitaminokon kívül extra magnéziumot, magzatvédő vitamint és plusz D-vitamint szedtem, más táplálékkiegészítőt nem. Igyekeztem végig nagyon sok gyümölcsöt és zöldséget enni, ami nem is esett nehezemre, hiszen imádom őket. Húsból is törekedtem a kellő mennyiségű és minőségű bevitelre." Mint elárulta, az utolsó hetekben is kiválóan érezte magát, és tele volt energiával.

... és utánaForrás: Origo

Kiss Mónika edzője, Staub Ferenc szerint tanítványa normál, komplikációmentes szülés esetén, ha az orvos is engedélyezi, négy hét után elkezdheti az óvatos aerob sétákat, és időről időre fokozhatja majd a terhelést. „Császármetszés esetén azonban minimum 6-8 hetet várni kell a fent említett mozgás kezdésével.”

Kiss Móni (balra) edzője szerint a súlytöbbletet csak kemény munkával lehet ledolgozniForrás: Kiss Mónika / Facebook

Szülés után körülbelül 6 hónappal beáll az anya testsúlya, így az ekkorra fennmaradt súlytöbblet nettó zsír, amelyet ezek után is kemény munkával lehet csak ledolgozni. „A baba sok időt elvesz az anya életéből, így még keményebb munka árán lehet csak leadni a lerakódott kilókat. Fontos a rendszeres és következetes testmozgás. Még fontos tényező, hogy a szoptatás hónapjaiban az edzés legyen a szoptatás után, mert kényelmesebb, és az edzés hatására megnő a tej tejsavtartalma, amit a babák nem kedvelnek” – magyarázza az edző.

Horváth Frida IFBB bikini modellként versenyzett, a minap derült ki, hogy kisfiút várForrás: Horváth Frida / Facebook

Fontosnak tartja, hogy várandósság alatt a fekvő testhelyzetben végrehajtott gyakorlatok kerülendők, mivel a negyedik hónaptól a magzat növekedése akadályozhatja a vérkeringést. Tilos még az olyan tömegsport, ahol test a test elleni küzdelem van, illetve a küzdősportok. Akik már a terhesség előtt is formában tartották a testüket, ők az ötödik hónapig edzhetnek, természetesen kisebb súlyokkal, inkább a kondíció megőrzése és a kellemes közérzet fenntartása érdekében. A nyújtásokat óvatosan, fokozott körültekintéssel szabad csak végezni, mivel az ízületek, ínszalagok sokkal rugalmasabbak. A pihenőidőkben még fontosabb, hogy meglegyen a kellő folyadékbevitel.”

Drávucz Virág versenyformábanForrás: Drávucz Virág / Facebook

Drávucz Virág Niki nem örül neki, de jól tudja, hogy négy-hat hetes kötelező szünetet kell tartania majd a szülés után, amíg nem regenerálódik a szervezet. „Persze az étkezést és a napi kis kardiós jellegű sétát már el lehet kezdeni, de csak óvatosan - a test és a szoptatás miatt. De már nagyon várom, hogy ismét rendszeresen tudjak edzeni, étkezni,  és ismét színpadon állhassak a megálmodott győztes formában.”

Szerinte a terhesség alatt majdnem bármit lehet csinálni, főleg annak, aki előtte is edzett, vagy csak egészségesen, fitten szeretné tartani magát. Aranyszabály, hogy csak kis súllyal vagy súly nélkül szabad tréningezni, azt is nagyon óvatosan, koncentráltan. A „hasazás” és a keményebb kardiózás tilos.

Drávucz Virág kissé nehezen viseli, hogy nem tud ugyanúgy edzeni és étkezni, mint előtteForrás: Drávucz András by: D-Corp

Virág úgy véli, változó, hogy ki hogyan éli meg a terhességet, hiszen vannak olyan nők, akiket egyáltalán nem zavar, hogy milyen változásokon megy át a testük, mert csakis a babára koncentrálnak. „Viszont vannak azok a nők - akikhez én is sorolom magam -, akik, bár már most imádják a babájukat, de nagyon nehezen viselik, hogy nem tudnak ugyanúgy étkezni és edzeni, mint előtte pár hónappal. Teljesen átalakul a test, a bőr, és ezzel sajnos ebben az időben nem sok mindent lehet tenni. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak a terhesség alatt figyeljünk oda magunkra, hanem előtte es utána is.”

Mónika így is edzett várandóssága közben:

 

(Még több fitnesz a fitness.reblog.hu-n.)