30 évesen meghalt a magyar vb-ezüstérmes taekwondós

Bontovics Babett
Bontovics Babett
Vágólapra másolva!
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bontovics Babett négydanos nemzetközi mester, vb-ezüstérmes taekwondós - tájékoztatta az Origót a 30 éves sportolónő edzője, Czeba Mihály.

A Gödöllői Taekwon-do Sportegyesület versenyzője több szervezet nyílt világbajnokságán ért el több alkalommal is ezüst- és bronzérmet, emellett többszörös Európa-bajnok.

Bontovics Babett a gödöllői Szent István Egyetem PhD-hallgatója volt, és már csak a védése volt hátra.

Forrás: Facebook

Gödöllőn négyszer második, három alkalommal pedig harmadik lett a város legjobb sportolója választáson. Ezenkívül 2012 és 2014 között zsinórban háromszor lett második a Pest megye legjobb sportolója választáson.

A sportolónő csütörtök kora reggel lett rosszul, vőlegénye, Vajkovics Ferenc úgy emlékezett vissza, hogy 20 percen keresztül próbálta újraéleszteni a mentők kiérkezéséig, de már nem tudta megmenteni az életét. A helyszínen tüdőembóliát állapítottak meg.

Nagyon sokan szerették és ismerték" - mondta az edzője.

Diákhitelből versenyzett

"Nagyon jó lenne elmenni a taekwondo hazájába, Koreába, de ez számomra teljesen kizárt. Állami támogatást nem kapunk. Én diákhitelből veszek részt a versenyeken, életem végéig fizetni fogom a törlesztést. Nincsenek szüleim. A nagymamám nevelt fel, akit 14 éves koromban én temettettem el" - mondta 2010-ben Bontovics Babett a SZIE újságjának.


A sportágról így beszélt. "Koreában, ahonnan származik, önmagáért beszél a neve. A tae jelentése: láb, lábtechnika, rúgás; a kwon: kéz, kéztechnika, ütés; a do az út, módszer. Együtt a lábbal és kézzel való küzdés művészete. Nálunk a hangsúly 70 százalékban a lábon van, pont fordítva, mint a karatéban. A bázisgyakorlatok az alaptechnikákat, rúgásokat és ütéseket tartalmazzák. A formai küzdelem során imitáljuk a harcot, nem érünk a másikhoz. Azután jön a szabad küzdelem, az önvédelem és a töréstechnikák. A férfiak téglát, betont és ytongot, én colos deszkát és cserepet török a bemutatókon. Nem beszéltem még a speciális törésekről, amikor a férfiaknak 270, a nőknek 230 centi magasból kell lerúgniuk a különböző célpontokat."