Kihúzták a szőnyeget az orosz birkózók alól

Abdulrashid Sadulaev, Abdulrasid Szadulajev, birkózás
Russia's Abdulrashid Sadulaev competes with Murad Gaidarov of Belarus (red) during the men's 70 kg category of the freestyle Wrestling European Championships in Vantaa, Finland on April 4, 2014. AFP PHOTO/ LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy nem indulnak majd orosz birkózók a riói olimpián, mivel az utóbbi időszakban rengeteg doppingesetet regisztráltak az ország versenyzői között.

Mihajil Mammiasvili, az orosz birkózó szövetség elnöke az orosz R-Sport hírügynökségnek kedden azt mondta, hogy egy belső vizsgálatot folytattak le nemrég, s ennek során bukott le számtalan sportolójuk.

"Több tucat tesztet végeztek el a csapaton belül, s

most mindenki rendkívül rossz idegállapotban van"

- mondta a versenyzőként legendás, olimpiai és háromszoros világbajnok szövetségi vezető, aki egyáltalán nem optimista a közeljövőt illetően.

Abdulrasid Szadulajev (felül) világbajnok volt tavaly Las Vegasban Forrás: AFP/Timo Jaakonaho

"Előfordulhat, hogy egyszerűen egyetlen birkózónk sem indul Rióban"

– mondta, de azt nem közölte, hogy milyen szerrel akadtak fent a vizsgálatokon a versenyzők, így nem tudni, hogy az utóbbi hetekben legalább 16 orosz élsportoló bukását eredményező meldoniumról van-e szó.

Ugyanakkor az állami TASSZ hírügynökség hétfőn arról adott hírt, hogy két orosz birkózó is a meldoniummal megbukott versenyzők között van.

Oroszország a birkózás első számú nemzetének számít, amit az is alátámaszt, hogy a tavalyi, Las Vegas-i kvalifikációs világbajnokságon - az első kvótaszerző versenyen - szabadfogásban mind a hat, kötöttfogásban pedig a hatból négy súlycsoportban szerezték meg a riói kvótát, a nőknél pedig két kategóriában van már biztos olimpiai szereplőjük.

A birkózók távolmaradása óriási csapás lenne az orosz olimpiai csapat számára. Különösen úgy, hogy jelen állás szerint egyetlen orosz atléta sem lehet ott Rióban, mivel az ország sportági szövetségét még tavaly novemberben felfüggesztették, s jelenleg kérdéses, hogy a nemzetközi szövetség feloldja-e még a játékok előtt a szankciót.