Lebukott az év bolgár sportolója

Gabrijela Petrova, hármasugrás, atlétika
Bulgaria's Gabriela Petrova competes in the qualifying round of the Women's triple jump during the European Athletics Championships at the Letzigrund stadium in Zurich on August 13, 2014. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI FABRICE COFFRINI / AFP
Vágólapra másolva!
Pozitív lett Gabrijela Petrova bolgár hármasugró doppingmintája, amely meldonium jelenlétét mutatta ki szervezetében. A 23 éves atléta tavaly ezüstérmes volt a prágai fedettpályás Európa-bajnokságon, a pekingi világbajnokságon negyedikként zárt, 2013-ban pedig megnyerte a junior Eb-t.

Menedzsere elmondása szerint a február 6-án, versenyen kívül elvégzett mintavétel hozott pozitív eredményt, de Petrova csak egyszer, tavaly októberben használt meldoniumot tartalmazó gyógyszert, ráadásul akkor is bejelentette.

Venica Atanaszova hangsúlyozta, hogy a Bulgáriában tavaly az év legjobb sportolójának választott hármasugrót még nem vádolták meg semmivel és nem tiltották el, csak tájékoztatták a vizsgálat eredményéről, ezért továbbra is reménykedik, hogy rajthoz állhat Rio de Janeiróban az augusztusi olimpián.

Gabrijela Petrova Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A véráramlást elősegítő meldonium - amely rajta van az új, január elseje óta érvényes tiltólistán - szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

Február óta többek között Marija Sarapova korábbi világelső teniszező, Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Jekatyerina Konsztantinova és Szemjon Jelisztratov rövidpályás gyorskorcsolyázó - utóbbi olimpiai bajnok -, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, Nagyezsda Szergejeva bobos, illetve Eduard Vorganov kerékpáros bukott le meldomiummal.