Elegáns lenne, ha Budapest kapná a 2024-es olimpiát

2016.03.29. 09:00

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportpolitikai döntést hoz a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáról, akkor Budapestnek jó esélye van.

A szakember a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, erősnek érzi a budapesti esélyeket, a nagy botrányokban megtépázódott a nemzetközi sportszervezetek tekintélye, és elegáns lenne a közvélemény előtt, ha egy közepesen fejlett, tízmilliós ország kapná a rendezés jogát.
Úgy vélte, mára megdőlt az a tétel, hogy csak a leggazdagabb és legfejlettebb országok képesek vendégül látni a világ legjobb sportolóit. Ma mintegy száz ország - köztük Magyarország - képes a feladat elvégzésére Muszbek Mihály szerint.

Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogáértForrás: MTI/Kovács Tamás

Ehhez 4500-6000 milliárd forint kellhet, amennyit az elkészített tanulmányok is tartalmaznak, ez az elkészítendő fejlesztések összköltségét és a rendezési költségeket foglalja magába. Ez ma az ország GDP-jének a 17 százaléka, az éves költségvetés harmada, de ennek kigazdálkodására a döntés után hét év áll rendelkezésre, és a GDP-növekedésből megszorítások nélkül finanszírozható - vélekedik Muszbek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy költségtúllépéssel számolni kell, ami Szocsiban - a 2014-es téli olimpia városában - például tízszeres volt. Magyarországon az infrastruktúránál jelentkezhet ilyen probléma. Ezek autópályák, a repülőtér, gyorsvasút fejlesztési beruházásai lehetnek, amelyek - mint fogalmazott - már "tegnapra kellettek volna", de még nem volt rá pénz.

Muszbek Mihály hangsúlyozta: az olimpia legnagyobb értékét nem a gazdasági, hanem a társadalmi hatásaiban látja, az összefogás, a közös siker növeli a nemzeti büszkeséget.