Teljes a politikai káosz a riói olimpia előtt

2016.03.31. 07:38

Benyújtotta lemondását George Hilton brazil sportminiszter, akinek helyét átmenetileg Ricardo Leyser, a tárca magas rangú tisztségviselője veszi át, közölte helyi idő szerint szerdán a belpolitikai válságba süllyedt latin-amerikai ország elnöki hivatala csupán öt hónappal a riói nyári olimpia előtt.

A 2014 decembere óta hivatalban lévő Hilton döntése hátterében az áll, hogy pártja, a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) előző nap kilépett a kormánykoalícióból, és felszólította hat miniszterét lemondásuk benyújtására. Hozzátették, ha a korrupciós botrányba keveredett Dilma Rousseff brazil elnök vezette kormányban nem köszönnek le a PMDB-s tárcavezetők, a párt fegyelmi vizsgálatot indít ellenük.

A szétesés szélén álló kormánykoalíció egy további tagja, a Haladó Párt (PP) április 11-12-re gyűlést hívott össze, hogy döntsenek a pártszövetségből való kilépésről. 

George Hilton brazil sportminiszterForrás: AFP

Rousseff egyik tanácsadója szerdán azt mondta, a kormány a koalíciót alkotó pártok egyes tagjait egyenként keresi meg, hogy felajánlja nekik a PMDB lépése következtében megüresedett pozíciókat.

Leyser, aki a Brazil Kommunista Párt (PCdoB) tagja, aktívan részt vesz az olimpiai játékok előkészítésében.

A több mint 200 millió lakosú dél-amerikai országban a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válság uralkodik, és szakértők egyre inkább Rousseff bukását valószínűsítik. 

Dilma Rousseff brazil elnökForrás: AFP/Wenderson Araujo

Az ellenzék azzal vádolja a baloldali brazil Munkáspárt (PT) színeiben politizáló Rousseffet, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozták. Ezenfelül azt vetik az elnök szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét. Emiatt az ellenzék indítványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben az államfő elmozdítását kérték.