Társoldalunk:

Újabb nagyágyú bukott le a Sarapova-féle doppinggal

2016.04.02. 23:50

Az egyik legjobb orosz férfi tornász, Nyikolaj Kukszenkov is meldoniummal bukott le.

A 26 éves, csapatban Európa-bajnok és Európa Játékok-győztes versenyző az országos bajnokságon előbb megnyerte az egyéni összetettet, ám a szerenkénti fináléktól már visszalépett, mert értesítették, hogy fennakadt a doppingvizsgálaton.Valentyina Rogyionenko, az orosz csapat egyik edzője kiemelte: Kukszenkov augusztus óta nem szedett meldonium hatóanyagú gyógyszert. Mivel a meldonium csak január elsején került fel a doppinglistára, így szerinte kérdéses, hogy el lehet-e tiltani, hiszen a tornász utoljára tavaly - amikor még legális volt - szedett ilyen szert.Kukszenkov 2013-ig ukrán színekben versenyzett, és amióta orosz állampolgár, csapatban nyert Eb-t 2014-ben és Európa Játékokat tavaly.

A meldoniumot tartalmazó készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el a korábbi esztendőkben elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legutóbbi összegzésében azt közölte, hogy eddig 123-an buktak meg meldonium használata miatt, köztük kéttucatnyi orosz versenyző.