Angol sztárklubok is érintettek a doppingbotrányban

Arsenal Chelsea
Mark Bonar állítása szerint az elmúlt években a Chelsea- és az Arsenal játékosai között is akadt, aki igénybe vette a szolgálatait (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy brit orvos azt állítja, hogy doppingszereket írt fel 150 sportolónak, köztük például a Premier League-ben szereplő labdarúgóknak.

A Sunday Times című lapnak nyilatkozó dr. Mark Bonar elmondta, a páciensei között voltak - többek között - élvonalbeli futballisták, teniszezők, Tour de France-on indult brit kerékpáros, brit ökölvívó bajnok, angol krikett-játékos és harcművészek. A Premier League klubjai közül az Arsenal, a Chelsea és a Leicester City került említésre az újságírók riportjában.

Mark Bonar állítja, 150 sportolónak írt fel doppingszereket Forrás: Sunday Times


Fenonemális eredmények születtek

Az elmúlt hat évben több mint 150 sportoló fordult meg nála, és "fenomenális" teljesítmény-javuláson estek át. A felírt doppingszerek között volt eritropoetin (EPO), szteroid és növekedési hormon.

A cikk állítja: az UKAD, a brit anti-dopping csoport már két éve tud a doktor tevékenységéről.

A kormánynak is lépni kell

John Whittingale, sportért felelős államtitkár "sokkolónak és megdöbbentőnek" nevezte az esetet.

"A szurkolóknak joguk van tudni, hogy amit látnak, az a valóság, és nem cirkuszi bűvészmutatvány. Azonnali vizsgálat kezdeményezését sürgettem az ügyben, hiszen az angol sportnak meg kell őriznie tisztaságát. A dopping elleni küzdelemben nem ismerhetünk tréfát. Olyannyira, hogy a kormánynak mérlegelnie kellene, hogy az elérhető jogi eszközök elegendőek-e a hatóságok számára a küzdelemben" - mondta Whittingale, aki azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben

Nem volt elég erős a bizonyíték

Az UKAD igazgatója, Nicole Sapstead elismerte, hogy információkkal endelkeztek Bonar tevékenységéről, de nem tudtak fellépni ellene, mert "az orvos egy sportághoz vagy sportszövetséghez sem köthető."

Mark Bonar állítása szerint az elmúlt években a Chelsea- és az Arsenal játékosai között is akadt, aki igénybe vette a szolgálatait (képünk illusztráció) Forrás: AFP

"A jelenlegi szabályozás nem engedi meg az UKAD számára, hogy sportágak szakági szövetségén kívül álló sportolók vagy orvosok ellen lépjen fel" - tájékoztatta a közvéleményt Sapstead, aki hozzátette: az UKAD mérlegelte a lehetőségét, hogy General Medical Council, a brit gyakorló orvosokat felügyelő szervezet felé továbbítsa az ügyet, de ehhez "nem volt elég bizonyítékuk."

Vizsgálat van, bizonyíték egyelőre nincs

A brit kormány máris vizsgálja az ügyet.

A The Sunday Times hangsúlyozza, hogy független forrásból származó bizonyítéka minderre nincs, ahogy arra sem, hogy a játékosok a klubok tudomásával keresték fel Bonart.

A lap több játékost megkeresett, akik vagy tagadták, hogy kapcsolatban voltak Bonarral, vagy nem nyilatkoztak.

Tiszta sportoló nem létezik

A 38 éves orvos a rejtett kamerával felszerelt riportereknek mintegy referenciaként azonban elmondta, hogy az elmúlt hat évben 150-nél több élvonalbeli sportolót látott el tiltott szerekkel. Bonar a The Sunday Times által közzétett felvétel szerint kijelenti azt is, hogy

A lap szerint az ügy kérdéseket vet fel a brit doppingellenes felügyelet (UKAD) kompetenciájával kapcsolatban is, mivel a szervezetnek egy sportoló, aki megfordult Bonar klinikáján, már két évvel ezelőtt dokumentált bizonyítékokat adott át az orvos doppingtevékenységéről, ám a UKAD egy "felszínes vizsgálat" után elvetette az ügy további kivizsgálását.