Társoldalunk:

Újra kamion Eb a Hungaroringen

2016.04.06. 13:15

Augusztus 27-én és 28-án rendezik meg a Hungaroringen a kamion Európa-bajnokság idei magyarországi futamait és az ehhez kapcsolódó fesztivált – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Őry Tamás, a mogyoródi versenyhétvégét szervező Truck Race Promotion Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett rá, hogy tavaly 25 év szünet után tért vissza Magyarországra a kamion Eb mezőnye, s bár akadtak hibák a rendezésben, összességében sikeres volt a kétnapos esemény, amelyre 32 ezer néző látogatott ki.

Színes lesz a program

"Az Európa-bajnokságnak az idei évtől új promótere van, a cél pedig az, hogy minél komolyabb és elismertebb sorozatot alakítsanak ki a kamionsportban" - mondta Őry, hozzátéve, hogy a mogyoródi versenyen különböző kiegészítő programokkal várják a nézőket, s külön figyelmet fordítanak a családosan érkezőkre. Elmondta, hogy betétprogramként a Suzuki Swift Európa Kupa versenyei mellett a GT3-as autókat felvonultató Blancpain Series sprint kupafutamát is megrendezik, ezen 9 autógyártó 40 versenygépe indul majd.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a felújított mogyoródi aszfaltcsík ünnepélyes átadására még a túraautó-világbajnokság (WTCC) április 23-24-i versenyhétvégéje előtt sor kerül, az új burkolatot így a WTCC mezőnye "avatja majd fel."

"Tavaly rendhagyó együttműködésbe kezdtünk a kamion Eb-vel kapcsolatban, hiszen itt nem a Hungaroring a promóter, s azt kell mondjam, hogy ez a sorozat népszerűségben felnőtt a WTCC-hez" - mondta Gyulay, és hangsúlyozta, jó időpontban, a riói olimpia után kerül sor a kamionosok magyarországi versenyére.

Kamiont váltott a címvédő

A címvédő Kiss Norbert az idei évtől a német Tankpool-Mercedes csapatában folytatja pályafutását. A 30 éves szombathelyi pilóta szerint az első közös évben az a legfőbb cél, hogy összeszokjanak a csapattagok.

Újra kamion Eb és fesztivál a HungaroringenForrás: MTI/Marjai János"A Tankpool tavaly nem tartozott a legsikeresebbek közé, de ettől az évtől az egész csapat megújul. Két új kamiont építenek, a távlati cél pedig az, hogy megtörjük az MAN egyeduralmát" - mondta Kiss, hozzátéve, hogy a versenykamionokat tervező mérnök személye nagy szerepet játszott az átigazolásában, a szakember ugyanis már 20 éve dolgozik a gyorsasági kamionsportban, és ebben az időszakban hét-nyolc bajnoki címet szerzett versenygépet tervezett.


A kamion Eb idei szezonja május 1-jén, az ausztriai Red Bull Ringen kezdődik, majd Misanóba, Nogaróba és a Nürburgringre látogat el a mezőny. Hosszabb szünet után a Hungaroring következik, aztán Most, Zolder, Jarama, valamint Le Mans teszi teljessé a versenynaptárat.