Kenya egy hónap haladékot kapott a doppingreformokra

Francisca Koki Manunga
Francisca Koki Manunga is nekiment az elnökségnek
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség egy hónap haladékot adott Kenyának ahhoz, hogy elkészüljön a doppingellenes rendszerének megreformáláshoz szükséges törvényi szabályozással.

A legutóbbi határidő kedden járt le, és a parlamentnek a múlt héten el kellett volna fogadnia az új törvényt, mivel e héttől egy hónapon át nem tart ülést.

"Kaptunk még egy hónapot, pénteken Mombasában egyeztetünk a parlamenti sportbizottság illetékeseivel" - közölte az ország doppingellenes ügynökségének egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

Súlyos következmények előtt az ország

Az atlétikai nagyhatalomnak számító afrikai országot a WADA már tavaly elmarasztalta, s először februárig, majd április 5-ig adott haladékot arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően átalakítsa. Az ügynökség jelezte, amennyiben ez nem történik meg, Kenyát a "nem megfelelő" országok közé sorolják be, ami súlyos következményekkel is járhat. A WADA május 12-i elnökségi ülésén tárgyalja Kenya ügyét.

Francisca Koki Manunga is nekiment az elnökségnek Forrás: AFP


Kenya hosszú ideje áll doppingvádak kereszttüzében, miután a helyi doppingellenőrzések rendszere átláthatatlan és zavaros, ráadásul a 2012-es londoni játékok óta 40 atlétája akadt fent különböző vizsgálatokon. Tavalyi sajtójelentések szerint az atlétikai vezetők Kenyában rendszeresen "elkenték" a pozitív eseteket, vagy segítettek a sportolóknak, hogy kikerüljék az ellenőrzéseket.

Az olimpiai szereplés nem kérdéses

Legutóbb a tavalyi pekingi atlétikai világbajnokságon lebukott két kenyai versenyző, a 400-as Joy Sakari és a 400 gátas Francisca Koki Manunga nyilatkozatai kavartak vihart, mivel mindketten azt állították, Isaac Mwangi, a Kenyai Atlétikai Szövetség ügyvezetője novemberben pénzt kért tőlük azért, hogy mérsékelt büntetést kapjanak.

Az esetleges WADA-büntetés ellenére az ország atlétáinak valószínűleg nem kell az oroszokéhoz hasonló büntetéstől - azaz felfüggesztéstől - tartaniuk, Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke ugyanis márciusban jelezte, hogy a riói játékokról minden bizonnyal nem tiltják el a kenyaiakat.