Ne ezt a sportot válassza, ha tart az agyrázkódástól!

nfl
Budapest, 2015. szeptember 27. Kárpáti Balázs (b), Varga Ferenc (k, alul) és Paulenka László (j), valamint a cseh Radek Warchol (középen) a Magyarország - Csehország amerikaifutball mérkőzésén a népligeti Építők-pályán 2015. szeptember 27-én. A magyar amerikaifutball-válogatott történetének első hivatalos mérkőzését vívta. A csapat 26-7-es vereséget szenvedett. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Csaknem minden második visszavonult amerikaifutball-játékos az agyrázkódás tüneteit mutatja egy új amerikai tanulmány szerint.

"Ez az egyik legátfogóbb tanulmány, amelyet élő, de már visszavonult amerikaifutball-játékosok körében végeztek, valamint az egyik első azok között, amelyek objektíven bizonyítják az agyrázkódás tényét" - kommentálta a kutatást Francis Conidi, a Floridai Állami Egyetem munkatársa.

Sokkal nagyobb volt az agyrázkódást szenvedettek aránya az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga játékosai között, mint a népesség körében általában - áll a tanulmányban, amelyet az Amerikai Neurológusok Társaságának a kanadai Vancouverben tartott 68. konferenciája alkalmából tettek közzé.

Forrás: AFP

A kutatás 40 volt NFL-játékos részvételével folyt, akikről agyi képalkotó eljárással (MRI) készítettek diagnózist.

A 27-56 éves résztvevőkön, akiknek nagy része több mint öt éve visszavonult, miután átlagosan hét évet futballozott az NFL-ben, egy sor memóriatesztet is elvégeztek.

Az MRI segítségével a tudósok bizonyították, hogy

a résztvevők közül 17 (43 százalék) szenvedett agyrázkódást.

A memóriatesztek végzésekor a volt játékosok 45 százalékánál merültek fel tanulási és memóriagondok, 42 százalékuknál koncentrációs zavarok - írták a kutatók, akik szerint munkájuk abban is segít, hogy a demenciával, depresszióval és az öngyilkossággal is összefüggésbe hozott krónikus traumatikus enkefalopátiát (CTE) jobban megértsék.

Magyar-cseh amerikaifocimeccs Forrás: MTI/Illyés Tibor

A CTE az idegrendszer degeneratív betegsége, mely elsősorban a gyakori fejsérüléssel járó sportokban résztvevőket veszélyezteti.

Az NFL-t rengeteg bírálat éri,

amiért hosszú időn át alábecsülte az agyrázkódás egészségkárosító hatásait, a jelenségről tavaly játékfilm is készült Sérülés (Concussion) címmel, Will Smith főszereplésével.