Társoldalunk:

Sarapova-féle doppinggal bukott le a vb-bronzérmes futó

2016.04.12. 16:29

A világbajnoki bronzérmes román futónő, Mirela Lavrik bukott meg legújabban a meldonium nevű doppinglistás szerrel, amelynek használatán eddig 140-en vesztettek rajta világszerte.

A 25 éves atlétának a márciusi fedett vb-n levett mintája bizonyult pozitívnak - közölte az orosz hírügynökség kedden a Radio Romaniára hivatkozva. Lavrik a 4x400 méteres váltó tagjaként lett harmadik.

Ion Sandu, a román atlétikai szövetség vezetője a ProSport honlapjának nyilatkozva azt mondta, hogy a sportoló elismerte vétkességét, és súlyos eltiltásra számít. 

"Állítása szerint orvosi javaslatra használta a készítményt, utolsó alkalommal a múlt év decemberében" - közölte Sandu, hozzáfűzve, hogy a doppingellenőrzést a nemzetközi szövetség (IAAF) rendelte el.

A sportvezető azt is mondta: a román atlétikai szövetség csak március 7-én tudta meg, hogy a meldonium rajta van a tiltott szerek listáján. Azt már a ProSport tette hozzá: roppant kicsi az esélye, hogy a Lavrikot is felvonultató váltó megtarthatja bronzérmét.

Lebukott egy cseh birkózó is

Ugyancsak keddi hír szerint megszületett az első cseh meldoniumos eset is: a birkózó Petr Novak bukott meg a szerrel. Tőle a nemzeti válogatott januári edzőtáborozásakor vettek mintát, amely pozitív lett. A 75 kilós kötöttfogású Novak 11. volt a 2014-es világbajnokságon. 

Meldonium
A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó. A TASZSZ szerint eddig legkevesebb 31 orosz sportoló esett áldozatául a meldonium használatának.