Társoldalunk:

Visszájára fordult a legfrissebb doppingbotrány

2016.04.13. 16:10

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség úgy határozott, hogy azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól.

A WADA szerdán közölte, hogy azoknak nem kell büntetéstől tartaniuk, akiknek a mintájában a vizsgálat kevesebb mint egy mikrogramm meldoniumot mutatott ki. 

Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje - a tiltólistára kerülés - előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

Az ürülési idő döntött

Az év eleje óta 120 pozitív eset történt, számos sportoló viszont állította, hogy már tavaly abbahagyta a gyógyszer szedését.

Furcsak ívet vett a meldoniumügyForrás: Pavel Lisitsyn / RIA Novosti

„Jelenleg hiányoznak a tudományos információk arról, hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer” – írta a WADA, megerősítve Tiszeker Ágnes Origónak adott márciusi nyilatkozatát.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője akkor úgy fogalmazott: „Az ürülési idő fontos kérdés, valóban ez a sztori leggyengébb pontja. De szögezzük le, nem véletlen, hogy tömegével szedték a sportolók. Még csak március van, és még mindig jönnek a pozitív esetek. A WADA nehéz helyzetbe hozta magát, mert csábító volt a szert gyorsan feltenni a tiltólistára.”

Dr. Tom Bassindale, a Sheffield Hallam University törvényszéki toxikológusa és doppingszakértője szerint is elhamarkodottan tiltotta be az ügynökség a meldonium használatát.

„A meldonium kiürülését egy-két hétre tették, de az egyre növekvő számú pozitív eset miatt úgy tűnik, ugyanúgy felgyülemlik a szervezetben, akárcsak a kannabisz, ha hosszabb ideig használják” – nyilatkozta a BBC-nek.

Örülnek az oroszok

A hírt üdvözölte Vitalij Mutko orosz sportminiszter, aki korábban jelezte, hogy 40 orosz sportoló akadt fenn a vizsgálatokon ezzel a szerrel, többek között a teniszező Marija Sarapova és az úszó Julija Jefimova is.

Az orosz sportminisztérium üdvözli, egyben támogatja a WADA döntését. Ez azt jelzi, hogy az ügynökség megértően viszonyul a problémához, és nem akar mindenáron mereven ragaszkodni a szabálykönyvben írottakhoz” - áll Mutko közleményében.

Sarapova azt reméli, ott lehet RióbanForrás: AFP/Olivier Morin

Az Orosz Teniszszövetség elnöke, Samil Tarpiscsev reményét fejezte ki, hogy az ügy végképp megoldódott, és így Sarapovára számíthatnak a riói játékokon. A női világranglista 9. helyén álló ötszörös Grand Slam-győztes klasszis Londonban ezüstérmet szerzett.

Alekszej Kravcov, az Orosz Korcsolyázószövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy ez alapján az ellenőrzésen fennakadt Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó egyaránt folytathatja a versenyzést.

A WADA hivatalos tilalmi listáján az év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.