Vágólapra másolva!
112 év után ismét olimpiai sportág lesz a golf, azonban a riói játékokon kellemetlen incidensekkel is számolni kell. Például a természetvédelmi területre épült pályára olykor kajmánok is kilátogathatnak.

A golf 1900-ban, Párizsban és 1904-ben St. Louis-ban is szerepelt a nyári olimpiai játékok hivatalos programjában, hogy aztán 112 év elteltével idén nyáron, Rio de Janeiróban ismét visszatérhessen.

Helyi környezetvédőket ugyan felbőszítette, hogy a szervezők a golfpályát egy természetvédelmi területen építették meg, ráadásul úgy, hogy hatástanulmány sem készült, a városi tanács egyszerűen rábólintott a javaslatra. A szervező azonban éppen az ellenkezőjét bizonygatják, szerintük egy erodált földterületet sikerült rendbe hozni.

A riói golfpálya Forrás: Rio2016.com

Az Olimpiai Park közelében lévő Jacarepagua lagúna természetvédelmi szempontból is fontos, a Parides ascanius pillangó mellett ez a terület a Föld legnagyobb rágcsálójának, a vízidisznónak (kapibarának), illetve a kajmánnak az élőhelye.

A brazil Folha szerint a helyiek öt biológust csak azért alkalmaznak, hogy a pályára tévedő vadakat biztonságban elszállítsák. A kajmánveszély miatt figyelmeztető táblákat is elhelyeznek a golfpálya mentén.