Veréb István olimpiai kvótát szerzett

Veréb István, birkózás
Hungary's Istvan Vereb (red) celebrates his victory over Belarus' Murad Gaidarov (blue) during the men's free style 84 kg category of the FILA World Wrestling Championships in Budapest on September 17, 2013. Vereb won the bronze. Vereb won the bronze AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Veréb István olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 86 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai Nagybecskereken zajló birkózó európai kvalifikációs viadalon, amelyen Sastin Marianna (63 kg) az elődöntőben kikapott.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb szombaton előbb a szlovák Rene Matejovot, majd az olasz Aron Canevát verte könnyedén, technikai tussal. Azt azonban már az elődöntőt megelőzően lehetett tudni, hogy a lengyel Radoslaw Marcinkiewicz nehezebb feladat elé állítja. A Verébnél ránézésre "fél számmal" nagyobb lengyelnek aztán a technikai tustól nem kellett tartania, ám összességében sima meccsen kapott ki a magyar birkózótól.

Szlovák riválisom fizikailag erős, de rendre elfárad, míg az olaszt egyértelműen verni kellett. A lengyelről tudtam, hogy két technikát tud, ezekre kellett figyelnem" - mondta az MTI-nek Veréb István.

A korábbi szombathelyi sportoló hozzátette, hogy nagy megnyugvást jelent számára a kvóta, s most már csak Rióra kell koncentrálnia. "Szerencsére nem kell Ulánbátorba utaznom, nagyon nem akartam" - jegyezte meg Veréb István, akinek a tét nélküli döntőt nem kellett lebirkóznia, mivel a fehérorosz Amarhadzsi Mahamedau sérülés miatt visszalépett.

Veréb István Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Szintén az olimpiáért mérkőzött a világbajnok Sastin Marianna, aki a 63 kilogrammosok elődöntőjében a fehérorosz Marja Mamasukkal csapott össze. A mérkőzést egy villanás döntötte el: Mamasuk alig egy perc után villámgyorsan be tudott menni ellenfele lábára, s eldobta őt. Az akció négy pontot ért, s a folytatásban Sastin már csak csökkenteni tudott a hátrányon, a sikerre nem volt esélye (2-4).

Az esti programban Sastin győzött, míg a vigaszágról felkerült Barka Emese (58 kg) kikapott, így előbbi harmadik, utóbbi pedig ötödik lett.

Három magyar birkózó kvóta

A szombati versenynapon a szabadfogásúak 74 kilós kategóriájában szereplő Gulyás Zsombor és a kötöttfogású Szabó László (75 kg) a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

A szerbiai versenyen - amelyen minden súlyban két-két olimpiai indulási jogot osztanak ki - pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás 66 kg) szerzett olimpiai kvótát, míg a tavalyi világbajnokságon Lőrincz Viktor, aki ötödik lett Las Vegasban, így Veréb Istvánnal együtt jelenleg három magyar birkózó részvétele biztos az augusztusi játékokon.

A vasárnapi zárónapon a magyar színeket Wilson Vanessa (69 kg), Németh Zsanett (75, a szabadfogású Szmik Attila (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg), illetve a kötöttfogású Varga Ádám (98 kg) és Ligeti Dániel képviseli.

A szerbiai viadalt követően a birkózóknak még két lehetőségük lesz kvótát szerezni: a jövő héten Ulánbátorban, három hét múlva pedig Isztambulban rendeznek kvalifikációs versenyeket.