Társoldalunk:

Veréb István olimpiai kvótát szerzett

2016.04.16. 14:42

Veréb István olimpiai kvótát szerzett a szabadfogásúak 86 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai Nagybecskereken zajló birkózó európai kvalifikációs viadalon, amelyen Sastin Marianna (63 kg) az elődöntőben kikapott.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb szombaton előbb a szlovák Rene Matejovot, majd az olasz Aron Canevát verte könnyedén, technikai tussal. Azt azonban már az elődöntőt megelőzően lehetett tudni, hogy a lengyel Radoslaw Marcinkiewicz nehezebb feladat elé állítja. A Verébnél ránézésre "fél számmal" nagyobb lengyelnek aztán a technikai tustól nem kellett tartania, ám összességében sima meccsen kapott ki a magyar birkózótól.

Jó sorsolást kaptam, ezt ki kellett használnom és szerencsére sikerült. Szlovák riválisom fizikailag erős, de rendre elfárad, míg az olaszt egyértelműen verni kellett. A lengyelről tudtam, hogy két technikát tud, ezekre kellett figyelnem" - mondta az MTI-nek Veréb István.

A korábbi szombathelyi sportoló hozzátette, hogy nagy megnyugvást jelent számára a kvóta, s most már csak Rióra kell koncentrálnia. "Szerencsére nem kell Ulánbátorba utaznom, nagyon nem akartam" - jegyezte meg Veréb István, akinek a tét nélküli döntőt nem kellett lebirkóznia, mivel a fehérorosz Amarhadzsi Mahamedau sérülés miatt visszalépett. 

Veréb IstvánForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Szintén az olimpiáért mérkőzött a világbajnok Sastin Marianna, aki a 63 kilogrammosok elődöntőjében a fehérorosz Marja Mamasukkal csapott össze. A mérkőzést egy villanás döntötte el: Mamasuk alig egy perc után villámgyorsan be tudott menni ellenfele lábára, s eldobta őt. Az akció négy pontot ért, s a folytatásban Sastin már csak csökkenteni tudott a hátrányon, a sikerre nem volt esélye (2-4).

Az esti programban Sastin győzött, míg a vigaszágról felkerült Barka Emese (58 kg) kikapott, így előbbi harmadik, utóbbi pedig ötödik lett.  

Három magyar birkózó kvóta 

A szombati versenynapon a szabadfogásúak 74 kilós kategóriájában szereplő Gulyás Zsombor és a kötöttfogású Szabó László (75 kg) a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

A szerbiai versenyen - amelyen minden súlyban két-két olimpiai indulási jogot osztanak ki - pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás 66 kg) szerzett olimpiai kvótát, míg a tavalyi világbajnokságon Lőrincz Viktor, aki ötödik lett Las Vegasban, így Veréb Istvánnal együtt jelenleg három magyar birkózó részvétele biztos az augusztusi játékokon.

A vasárnapi zárónapon a magyar színeket Wilson Vanessa (69 kg), Németh Zsanett (75, a szabadfogású Szmik Attila (97 kg) és Ligeti Dániel (125 kg), illetve a kötöttfogású Varga Ádám (98 kg) és Ligeti Dániel képviseli.

A szerbiai viadalt követően a birkózóknak még két lehetőségük lesz kvótát szerezni: a jövő héten Ulánbátorban, három hét múlva pedig Isztambulban rendeznek kvalifikációs versenyeket.