Fontos mérföldkő a meldonium-ügyben

Meldonium, dopping
2803697 03/09/2016 Meldonium which is also known as mildronate has been banned by the World Anti-Doping Agency effective January 1, 2016. Pavel Lisitsyn/Sputnik Pavel Lisitsyn / RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Ismét versenyezhet a fehérorosz Andrej Ribakov, az első súlyemelő, aki megbukott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség legfrissebb, január elseje óta érvényes tilalmi listáján szereplő meldoniummal. 

A 85 kilogrammos kategóriában szakításban világcsúcstartó sportoló versenyengedélyének visszaadásáról a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapja adott hírt. Az IWF a hónap elején közölte, hogy az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Ribakov indulási jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt ideiglenesen felfüggesztették.

A mostani kedvezmény előzménye a WADA múlt szerdai engedménye, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy

a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer,

azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

Meldonium Forrás: RIA NovostiPavel Lisitsyn

A leghíresebb lebukó, Marija Sarapova ügyében még nincs döntés, viszont - amint azt Alekszej Kravcov, az Orosz Korcsolyázó Szövetség elnöke a WADA engedménytétele után bejelentette: - a két korcsolyázó, Kulizsnyikov és Jelisztratov folytathatja a versenyzést.

Ellenben a leghíresebb orosz úszónőnek számító Jefimovának nem engedélyezték, hogy rajthoz állhasson hazája e hétvégén kezdődött olimpiai válogatóján, mivel a vizes sportok világszövetsége, a FINA fenntartotta a vele szemben doppingolás miatt elrendelt versenyzési tilalmat. Jefimovát egyszer - 2013-ban - már eltiltották, és 16 hónapig nem versenyezhetett.