Társoldalunk:

Két hete még beteg volt, most Eb-ezüstérmet nyert

2016.04.21. 18:07

A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva ezüstérmet nyert csütörtökön az olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon Kazanyban.

A tatabányai Csernoviczki a fináléban a hozzá hasonlóan olimpiai és vb-harmadik, Eb-győztes belga Charline Van Snickkel csapott össze, aki címvédőként lépett tatamira. Kettejük hetedik összecsapásán - a magyar 6/2-re vezetett - a riválist kétszer is intették, és már-már úgy tűnt, hogy Csernoviczkinak áll a meccs, csakhogy 40 másodperccel a vége előtt Van Snick egy dobásra vazaarit kapott, ráadásul rögtön leszorítást kezdeményezett. Ebből a magyarnak sikerült kibújnia, így ellenfele csak jukót kapott a földharcban. A hátralévő időben Csernoviczki már nem tudott fogást találni a belgán, így begyűjtötte pályafutása negyedik Eb-ezüstjét.

Forrás: Magyar Judo Szövetség/Horváth György

A 29 éves magyar - aki negyedik az aktuális világranglistán, így riói kvótája már biztosnak tekinthető - elsősorban fáradtsággal indokolta a vereséget.

"Ez a koncentrációs hiba amiatt volt, hogy elfáradtam, két hete még beteg voltam. Ezzel együtt örülök, hogy kilencedszer is Eb-dobogóra állhatok, persze nyert helyzetből meccset veszíteni mindig rossz érzés" - nyilatkozta könnyeivel küszködve Csernoviczki, aki a magyar cselgáncssport 28. Eb-ezüstérmét szerezte meg.

Edzője és édesapja, Csernoviczki Csaba az MTI-nek kifejtette, a riói játékokig még lánya koncentrációján is fognak dolgozni.

Példa nélküli éremdömping

"Évi kilenc éve zsinórban érmet szerez az Eb-ken, erre a dzsúdóban tudtommal nincs példa. Ma egy apró figyelmetlenségen múlt a győzelem, remélhetőleg Rióban már nem fordul elő ilyen" - mondta, hozzátéve, egyelőre csak a május végi Mesterek Tornája biztos a programjukban a hátralévő kvalifikációs viadalok közül.

Csernoviczki Éva a 2012-es olimpián így örült a bronznakFotó: Tuba Zoltán [origo]

A szintén 48 kilós Pupp Réka - aki második felnőtt Eb-jén szerepelt - ötödik meccsén a török Dilara Lokmanhekimmel csapott össze a bronzcsatában, és két intéssel kikapott, így ötödikként zárt.

"Most még nem érzem magam fáradtnak öt meccs után, majd este jobban kijön rajtam. Egy érem szebb lett volna, de nem vagyok csalódott, mert idén most tudtam a legjobb formámat hozni" - közölte a 19 éves Pupp, aki hozzátette, egyelőre junior korú, és a riói helyett már inkább a 2020-as tokiói olimpiára készül.