Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik a Sakura Kupa kendóverseny Zsámbékon. Tudta, hogy Magyarország leghíresebb kendósa a rejtélyes kormánytanácsadó, Habony Árpád?

A hét végén lesz a kendósok hagyományos tavaszköszöntő versenye, a 23. Sakura (cseresznyevirág) Kupa, ezúttal Zsámbékon. A település általános iskolájában kilenc ország 33 klubjának száznegyven versenyzője vesz részt.

Egy nyelvtanárral kezdődött

A sport Magyarországon a nyolcvanas évek közepén jelent meg, amikor néhány karatés önszerveződő módon, könyvekből kezdett el kendózni. Egy szerencsés véletlen folytán kiderült, hogy az ELTE-n japán nyelvet tanító Jamadzsi Maszanori is kendózik, neki köszönhetően gyorsult fel itthon a sportág fejlődése – emlékszik a 7 danos Bárány Tibor, a Sakura Kupa versenyigazgatója.

Bambuszkard

A kendó a japán harcművészetek speciális formája, a legtöbb küzdősporttal ellentétben itt egy eszköz, a bambuszból készült kard (shinai) a főszereplő. A szamurájok egykori tudása finomodott a huszadik században kendóvá, ahol már nem a másik legyőzése, az ellenfél megsemmisítése, hanem a vívás minősége, az odavezető út a fontos.

A kis létszámban űzőtt sport magyar képviselői jelentős versenyeken érnek el komoly sikereket: két világbajnokságon volt harmadik helyezett a magyar csapat, európai megmérettetésen többször győzött illetve végzett a dobogón magyar féri és női kendós.

Habony még a vitrinen innen

A Budapest Főnik Kendoklub Facebook-oldalán találtuk, például, az alábbi fotót, mely egy 21 évvel ezelőtti párizsi versenyen készült a harmadik helyezett magyar csapatról. Az alsó sorban jobbról a harmadik az ekkor mindössze 27 éves Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök későbbi tanácsadója.

Ha a képre kattint, a Facebookon megnézheti az eredeti fotót Forrás: Origo


A hazai sikerek hátterében a távol-keleti ország támogatása áll: a japán önkéntes szolgálat kendótanárokat küldött Magyarországra, így közvetlenül tudtunk tanulni hiteles tanároktól,

– magyarázza Bárány Tibor. Azt állítja, kitartással, és néhány Japánban vagy Koreában eltöltött év után bármelyik magyar gyerekből világklasszis válhat.

A tanácsadó jót tett az ismertségnek

Megkérdeztük, volt-e valami hatása annak, hogy egy ideje tudható, Orbán Viktor tanácsadója, Habony Árpád a kilencvenes években többszörös magyar bajnok, sőt a kiotói világbajnokságon győztes csapat tagja volt. "Nem lett sem több, sem kevesebb kendós, de talán emiatt többen tudnak róla, hogy létezik ilyen sport" – hangzott a válasz.