Társoldalunk:

Elindult Rio felé az olimpiai láng

2016.04.21. 12:42

Meggyújtották az augusztusi riói olimpia lángját csütörtök délelőtt a görögországi Olümpiában.

A hagyományoknak megfelelően egy "papnő" - Katerina Lehou színésznő - korhű jelmezben, a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot.

A görögországi váltófutás után a fáklya jövő szerdán érkezik meg Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ott adják át az első dél-amerikai olimpiai játékok szervezőinek. Brazíliában május 3-án kezdődik a váltófutás, a Rio de Janeiró-i olimpia megnyitója augusztus 5-én lesz.

A főpapnő szerepét játszó Katerina Lehu átadja a lángot egy edényt tartó papnőnek az olimpiai láng fellobbantási ünnepségén Héra templománálForrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

"A Rio de Janeiró-i olimpia az emberi szellem látványos megnyilvánulása lesz. Mindössze néhány hét múlva a brazil emberek lelkesen üdvözlik majd a világot, és lenyűgöznek bennünket életszeretetükkel és szenvedélyes sportszeretetükkel" - tette hozzá a német sportdiplomata.

A fáklyaváltó idén 80 éves, először az 1936-os berlini olimpia előtt volt példa arra, hogy a lángot futók vitték, és adták kézről kézre Olümpiától a házigazda városig.