Bár doppingoláson érték, indulhat az Ázsia-bajnokságon

Andrej Ribakov, súlyemelés
Andrei Rybakou of Bielarus competes in the men's 85kg snatch during the weightlifting IWF World Championships at Centennial Hall in Wroclaw, Poland on October 25, 2013. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Versenyengedélyének visszakapása után rajthoz áll a Taskentben vasárnaptól zajló Ázsia-bajnokságon a fehérorosz Andrej Ribakov, az első súlyemelő, aki megbukott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség január elseje óta érvényes tilalmi listáján szereplő meldoniummal.

A 85 kilogrammos kategóriában szakításban világcsúcstartó Ribakov ideiglenes eltiltásának megszüntetéséről a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) a múlt héten határozott. Ezt megelőzően az IWF a hónap elején közölte, hogy az olimpiai ezüstérmes, világbajnok fehérorosz indulási jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt felfüggesztették.

A friss döntés előzményeként a WADA úgy foglalt állást, hogy azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

Andrej Ribakov Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Az elmúlt hónapokban több ország sportolói, köztük a legnagyobb számban oroszok buktak meg az év elején tiltólistára került teljesítménynövelő szerrel. A készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.

A súlyemelőknél - ugyancsak meldoniumot használva - Ribakov mellett még hárman szolgáltattak pozitív mintát: az IWF honlapjának hétfői híre szerint a lengyel Krzysztof Szramiak, továbbá két nő, az örmény Hripszime Hursudjan és az orosz Ljajszan Mahijanova.