Társoldalunk:

Hajszál híján a Dunába csapódott a repülő

2016.05.01. 19:02

Tízezrek nézték meg Budapest belvárosában a Nagy Futam elnevezésű autó-, motorsport- és légi bemutatót. Az eseményen sor került egy Guinness-rekordkísérletre is, ami hajszál híján tragédiába torkollt. 

A magyar műrepülő, Veres Zoltán és két dél-afrikai társa, Jason és Larry Beamish kötelékben repült át a Lánchíd alatt a negyedik Nagy Futam programjában.  A három gép pilótája közül azonban Larry Beamish a híd alatt áthaladva átmenetileg elvesztette az uralmát a gép felett, és bukdácsolni kezdett a Duna felé. A gép futóműve bele is ért a vízbe, a pilóta azonban megmentette a szituációt - és valószínűleg az életét is.  

Az eseményt közvetítő M4 szakértője szerint egy heves széllökés okozhatta a megingást. 

Gerhard Berger, a diszkókirály

A program az autósportos bemutatókkal kezdődött. Az 1995-ös Sauber C14 F1-es autót az osztrák Karl Wendlinger, a Forma-1-ben 1951 és 1977 között szerepelt BRM egyik legendás versenygépét pedig a szintén osztrák Gerhard Berger vezette a Lánchíd és az Erzsébet híd között kialakított pályán.

"Mindig nagy élmény Budapestre jönni, már versenyzőként is szerettem. Akkoriban az volt a futam különlegessége, hogy először jöhettünk a vasfüggöny mögé, amikor pedig megérkeztünk, akkora szeretet és érdeklődés fogadott minket, hogy az egyszerűen elképesztő. Attól a pillanattól fogva imádtam a magyar futamot, sok volt a szurkolóm is, igaz, talán többen ismertek a diszkóból, mint a pályáról" - idézte a szervezők közleménye Bergert, aki kifejtette, szívesen jött vissza Budapestre, és nagyon élvezte a Nagy Futamot. "Jó volt látni, hogy milyen sokan eljöttek, és hogy mennyire szeretik itt az autósportot. A BRM is lenyűgözött, elképesztő a hetvenes évek technikája, annyi baj volt csak, hogy ez egy viszonylag szűk autó, nem az én magasságomra tervezték. De azért csak belepréseltem magam valahogy."

Michelisz élvezte a vezetést

A nézők láthatták a túraautó-világbajnokságban (WTCC) versenyző Michelisz Norbertet a Honda Civic volánja mögött, a Formula Renault 3.5 együléses kocsijával pedig a korábbi F1-es pilóta, Baumgartner Zsolt ment körbe az utcai pályán.

Michelisz Norbert élvezte a belvárosi kocsikázástForrás: Farkas Péter - Origo


"Minden pillanatát imádom a Nagy Futamnak, ez az idén sem volt másként. Jó érzés, hogy ennyi motorsportszerető ember van Magyarországon, reméljük, hogy még sokszor jöhetünk a belvárosba, hogy minél közelebbről lássanak minket" - értékelt Michelisz Norbert.

Koccanás a Ferrarival

Az autós bemutató végén történt egy kisebb baleset a szervezők beszámolója szerint: az egyik Ferrari a hátsó szárnyával hozzáért egy kordonhoz, amitől a kerítés megütött öt nézőt.  

Az autós bemutatót követte a repülős, helikopteres, ejtőernyős bemutató. Ennek keretében többek között Besenyei Péter műrepülő világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is repült a Duna felett - ez utóbbi repülés során történt majdnem a tragikus baleset.