Társoldalunk:

Már Rióban ott lehetnek a BOM támogatottjai

2016.05.06. 08:17

Bóta Kinga főtitkár szerint a BOM a Magyar Sportért Alapítvány űrt tölt be a magyar sportéletben azzal, hogy az üzleti élet és a magánszektor finanszírozásával fiatal reménységeket támogat felsőfokú tanulmányaikban.

"Egykori sportolóként tudom, hogy a kezdeti években jelentős teher hárul a családra. Amikor már befutott a sportoló, akkor jelentős állami támogatásban részesül, ami nagyon jó. A BOM viszont az addig vezető úton próbál segíteni" - jelentette ki a 11-szeres világbajnok, négyesben olimpiai ezüstérmes korábbi kajakos.

A sportvezető kifejtette, tisztában vannak azzal, hogy a BOM által támogatott tehetségek egyelőre csak reménységek, nem fog közülük mindenki a csúcsra érni, de hitük szerint értékes tagjai lesznek a társadalomnak, ami szintén komoly eredmény.

Stollár FannyFotó: Hajdú D. András [origo]

A főtitkári posztot a szervezetet vezető Szalay-Berzeviczy Attila felkérésére 2012 óta betöltő Bóta elárulta, a korábbi években 10-10 millió forinttal támogatta a BOM az ösztöndíjat elnyerő sportolók tanulmányait, idén viszont ez az összeg már elérte a 14 millió forintot annak köszönhetően, hogy több vállalat és üzletember sorakozott fel a program mögé. Hozzátette, a sportolóknak rendkívül fontos a visszaigazolás és itt egy külső, független szervezettől kapják az elismerést a kiválasztottak.

A BOM idén 15 tehetséget választott ki a jelentkezők közül, köztük többek között a teniszező Stollár Fannyt, az asztaliteniszező Madarász Dórát, a birkózó Galambos Ramónát vagy a curlinges Palancsa Dorottyát. Bóta elmondta, a teljes képzésre vonatkozik a támogatás, a tandíjat pedig közvetlenül a tanintézményeknek utalják, amely nemcsak felsőoktatási intézmény, hanem akár OKJ-s képzés is lehet.

"Folytatjuk ezt a programot, mivel nagy sikere van a fiatal sportolók körében, hiszen minden évben többszörös túljelentkezés van. Októbertől december végéig lehet jelentkezni, januárban zajlik a pályázatok elbírálása és februárban az ünnepélyes átadás" - mondta Bóta Kinga, aki elárulta, a korábban kiválasztott támogatottak közül néhányan már idén, Rióban is olimpikonok lesznek vagy még lehetnek, példaként említette Gercsák Szabina cselgáncsozót, aki két hete szerzett bronzérmet az Európa-bajnokságon.

Gercsák Szabina két hete bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságonForrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Bóta Kinga beszélt a 2024-es budapesti olimpiai pályázat sportolói bizottságának munkájáról is: "Nagy megtiszteltetés, hogy tagja lehetek a 24 tagú testületnek. A mi feladatunk, hogy korábbi olimpiai résztvevőként véleményezzünk és átadjuk tapasztalatainkat, ezáltal a sportolók igényeit minél jobban vegyék figyelembe a pályázat során. De kivesszük a részünket a társadalmi párbeszédből is, hisz a hiteles kommunikációnak nagy jelentősége van a hazai közvélemény megnyerésében".