Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kivizsgálja a CBS televíziós csatornán elhangzott vasárnapi állításokat, amelyek szerint a 2014-es szocsi téli olimpián több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet.

"A WADA azonnali hatállyal ki fogja vizsgálni ezeket a vádakat" - idézi a szervezet közleménye Craig Reedie elnököt, aki hozzátette, meglepő volt új részleteket hallani hosszú idővel azután, hogy egy független vizsgálóbizottság széleskörűen feltárta az orosz atléták doppingügyeit. Reedie szerint a vizsgálat során megszólaltatták Grigorij Rodcsenkovot, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetőjét, aki nem tért ki a téli olimpiára.

A vasárnapi interjúban viszont Vitalij Sztyepanov, az Orosz Antidopping Csoport egykori munkatársa kifejtette, Rodcsenkov elmondta neki,

négy, a szocsi olimpián aranyérmes orosz sportoló használt szteroidokat.

Újabb pofont kaphat az orosz sportélet Forrás: AFP

Sztyepanov - az atléta Julija Sztyepanova férje - 2014-ben nyilatkozott egy német tévéstábnak, utána robbant ki az orosz doppingbotrány, melynek következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly novemberben felfüggesztette az orosz szövetség tagságát. Ez azt jelenti, hogy versenyzői nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.

A német állami televízió (ARD) - részben titokban rögzített - anyagai az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A WADA vizsgálóbizottsága tavaly azt állította, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, egyúttal közölte, hogy az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.