Vágólapra másolva!
Kilenc nepáli serpa szerdán felért a Mount Everest csúcsára, ők az első hegymászók, akik egy év kihagyás után feljutottak a világ legmagasabb hegycsúcsára - közölték nepáli illetékesek.

Tavaly évtizedek óta először megmászatlan maradt a világ legmagasabb, 8850 méteres hegycsúcsa, mivel a hatóságok kénytelenek voltak lefújni a tavaszi mászószezont a Himaláját április 25-én sújtó katasztrofális földrengés miatt.

Tizennyolc hegymászó és serpa vesztette életét

a mintegy 8900 ember halálát okozó földrengés előidézte óriáslavina alatt. 2014-ben 16 serpát ölt meg egy lavina az alaptábor fölötti hegyvidéken.

A nepáli serpákat az expedíciók bérlik fel, hogy segítsenek eszközeik szállításában, a mászókötelek rögzítésében a jeges, sziklás, meredek hegyi lejtőkön. Idén mintegy 300 külföldi hegymászó és hegyi vezetőik próbálják meghódítani a Mount Everestet.

Forrás: AFP/Prakash Mathema

Köztük volt az a két szlovák hegymászó is, akiket lavina akadályozott meg abban, hogy felérjenek a világ legmagasabb csúcsára. Vlado Strbát és Pál Zoltánt a négyes tábor magasságából négy serpából álló mentőegység hozta le a kettes táborba, ahonnan Katmanduba szállítják őket - jelentette szerdán a tyzden.sk szlovák honlap.

A két hegymászó az úgynevezett Bonington útvonalon,

az egyik legnehezebb úton haladt a hegycsúcs felé,

ezt az útvonalat 28 éve egyetlen expedíció sem választotta.

Hétfőn 7200 méter magasságban heves vihar csapott le rájuk, majd lavina zárta el útjukat, a hózuhatag Pál Zoltánnál szemsérülést okozott. Sikerült riasztaniuk az alaptábort, és kedden indultak megmentésükre a serpák.

Mind Strba, mind Pál tapasztalt hegymászó, azt tervezték, hogy ők is szerdán érnek fel a Mount Everestre, és csütörtökön ereszkednek le az alaptáborba.