Nincs veszélyben a kenyai atléták olimpiai szereplése

2016.05.13. 15:19

A kenyai atléták olimpiai szereplését nem fenyegeti veszély, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség jelezte, nem függeszti fel az ország szövetségét annak ellenére, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a nem megfelelő besorolásba tette a kenyai doppingellenes rendszert.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke már márciusban jelezte, hogy a tavalyi világbajnokság éremtáblázatát megnyerő kenyaiakat nem fogják felfüggeszteni, noha akkor már a sokadik felszólítást kapta az afrikai ország a WADA-tól, hogy alkosson doppingellenes törvényt. 

Az IAAF pénteken adott ki új közleményt, mely szerint Kenya nem kap felfüggesztést, de marad a dopping miatt megfigyelt országok listáján.

Sebastian CoeForrás: AFP/Sajjad Hussain

A nemzetközi sportági szövetség pénteki tájékoztatása egy nappal azután érkezett, hogy a WADA a "nem megfelelő" minősítést adta Kenyának, noha a sokadik halasztás után áprilisban a helyi parlament elfogadta azt a törvényt, mellyel kriminalizálják a doppingot az országban. René Bouchard, a doppingellenes rendszereket ellenőrző bizottság elnöke azzal indokolta a határozatot, hogy az új kenyai törvény nem felel meg a WADA által támasztott valamennyi feltételnek.

Kenyában a csütörtöki WADA-döntés nem okozott különösebb pánikot. Hassan Wario sportminiszter elmondta, az ügynökség levélben tájékoztatta arról, hogy mely pontokon kell változtatni a törvényen annak érdekében, hogy megfeleljen a WADA doppingkódexének.

"Mindez azt jelenti, hogy amint a parlament megvizsgálja a vitatott részeket, s átalakítja a törvényt, a megfelelő kategóriába kerülünk. A levélben nem volt szó büntetésről" - hangsúlyozta pénteken a miniszter.

Rita JeptooForrás: AFP/Timothy A. Clary

Az atlétikai nagyhatalomnak számító országot hosszú ideje komoly kritika éri átláthatatlan és elégtelen doppingellenes tevékenységéért, és a WADA többször is felszólította, hogy alkossa meg azt a törvényt, amellyel a helyzetet rendezni tudja. Az ügynökség háromszor adott haladékot a kenyaiaknak, a helyi parlament pedig végül április közepén elfogadta az új szabályozást. A kenyai atléták közül a londoni olimpia óta legalább 40-en buktak meg, többek között Rita Jeptoo, a Boston és Chicago Marathon győztese is.

A kenyaiak az IAAF döntése után fellélegezhetnek, mert akár az oroszok sorsára is juthattak volna. A WADA novemberben nyilvánította "nem megfelelőnek" az orosz rendszert, majd az IAAF még abban a hónapban felfüggesztette a nemzeti atlétikai szövetséget, ezzel versenyzőit minden nemzetközi versenytől eltiltotta, így jelen állás szerint a riói olimpián nem lesznek orosz atléták.