Társoldalunk:

Rióban is gond van a 4-es metróval

2016.05.14. 12:33

Napokkal a riói olimpia kezdete előtt fog csak megnyílni a brazíliai metropolisz 2016-os olimpiai játékokra ígért új metróvonala, amely azonban csak fél kapacitással fog működni - jelentette be pénteken Rodrigo Goulart, Rio de Janeiro szövetségi állam közlekedési minisztere.

A 4-es vonal 16 kilométeres meghosszabbításának teljes egészében működnie kellett volna az augusztus 5-én kezdődő olimpia idejére. Késedelmes megnyitását augusztus elsejére tervezik, ami nem jelent gondot - közölte az illetékes.

"Garantálom a 4-es vonal biztonságos működését annak megnyitásától. Senki nem nyit meg egy új metróvonalat teljes kapacitással" - magyarázkodott a tárcavezető. Kezdetben csak az olimpiai rendezvények résztvevői használhatják a 4-es metrót, illetve azok, akiknek jegyük van valamelyik versenyre. A vonal a Copacabana déli térségét és Ipanemát köti össze a szomszédos térségekkel.

Van még mit csinálni RióbanForrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

Remények szerint a nagyközönség a szeptemberi paralimpiai játékok után veheti birtokba a vonalat, amely addig napi mintegy 11 ezer embert fog szállítani - mondta a miniszter. Problémák voltak az építkezés finanszírozásával, a kivitelezés ideje is szűkös volt, de a metrót át fogják adni - tette hozzá.

A metróvonal megépülése a riói infrastrukturális beruházások egyik kulcsfontosságú ígérete volt a városlakók számára. Ám csakúgy, mint a szennyvízcsökkentésre tett ígéret a vitorlásversenyek helyszínén, ez sem a tervek szerint alakult. A késedelem emlékeztet a 2014-es brazíliai futball-világbajnokságra, amikor számos stadion megépítése elhúzódott, és több közlekedési projekt egyáltalán nem készült el - vélik megfigyelők.