23 kokszoló sportoló hiába álmodik Rióról

2016.05.27. 14:33

Huszonhárom sportoló négy éve, a londoni olimpián levett mintájában bukkantak tiltott szerekre az újratesztelések során - jelentette be pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Magyar vélhetően nincs köztük. 

A NOB honlapján megjelent közlemény szerint a 2012-es minták közül egyelőre 265-ot vizsgáltak újra, és olyan sportolók doppingtesztjét vizsgálták meg, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna. A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban, hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn.

A NOB múlt héten jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország, összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság most azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értékeket.

14-en oroszok a lebukottak közülForrás: RIA NovostiPavel Lisitsyn

A tesztelések 2015 augusztusban kezdődtek meg, és jelenleg is folynak, a NOB ezért külön kiemelte, hogy a következő hetekben nem elképzelhetetlen újabb esetek napvilágra kerülése. A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást. A NOB neveket csak a B-próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.

Nincs köztük magyar

"Az újratesztelések is mutatják az elszántságunkat a dopping elleni harcban. Célunk, hogy a doppingolókat távol tartsuk a riói játékoktól" - olvasható Thomas Bach NOB-elnök nyilatkozata a közleményben.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem kapott értesítést pozitív esetről a NOB-tól.