Megvizsgálják, mit jelent a Zika-vírus az olimpia szempontjából

2016.06.03. 19:46

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szakértői bizottságot hívott össze annak megállapítására, hogy mekkora fenyegetést jelent az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpia számára Zika-járvány.

A múlt hónapban Jeanne Shaheen amerikai szenátor arra kérte a WHO főigazgatóját, Margaret Chant, hogy mérlegelje az ötkarikás játékok elhalasztását. Chan pénteki válaszlevelében arról tájékoztatta a politikust, hogy felkérte a Zika-járvánnyal foglalkozó bizottságot a téma vizsgálatára.

A főigazgató hangsúlyozta: tökéletesen megérti Shaheen aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy az olimpia felgyorsíthatná a Zika-vírus globális terjedését. Hozzátette: a bizottság tagjai hamarosan összeülnek, a megállapításaikat pedig azonnal nyilvánosságra fogják hozni.

Próbálják irtani a vírust terjesztő szúnyogokat, egyelőre felemás sikerrelForrás: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

A szúnyogok által terjesztett - de szexuális úton is továbbadható - zikavírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat, ilyen az idegeket károsító Guillain-Barré-szindróma. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. Több latin-amerikai országban az őszi időszak közeledtével és a moszkitók csökkenő száma miatt megcsappant ugyan az új fertőzések mennyisége, de vannak olyan országok, ahol a kór később ütötte fel a fejét - mint a Dominikai Köztársaságban vagy Guadelupe-on -, ahol éppen ellenkezőleg, egyre több a megbetegedés.