Nem javasolják a szexet a riói olimpián

2016.06.03. 23:29

Az Indiai Olimpiai Bizottság öt tanáccsal látja el a riói olimpiára készülő szurkolókat és sportolókat a Zika-vírus miatt.

Az Indiai Olimpiai Bizottság (IOA) szerint a Rióba utazóknak nem ajánlott szexuális életet élniük az olimpián, mivel a szúnyogok által terjesztett Zika-vírus szexuális úton is továbbadható.

A vírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, éppen ezért az IOA azt javasolja a nőknek, hogy ne titkolják el a terhességüket, e helyett inkább ne utazzanak. Egyúttal a gyerekvállalást tervező párokat arra kérik, hogy hazatérés után négy hetet várjanak legalább, és mindenképp konzultáljanak az orvosukkal.

A harmadik pontban a bizottság arra kéri az utazókat, hogy csak a NOB által szavatolt rovarriasztókat használják, amelyekkel naponta többször is be kell fújniuk magukat. Fontos, hogy a testükből annyit el kell takarniuk a ruházatukkal, amennyit csak tudnak - szintén azért, hogy minél kevesebb esély legyen a szúnyogcsípésekre.

Az indiaiaknak kötelező beoltatniuk magukat sárgaláz ellen, Delhiben három oltóközpontot is létrehoztak. Az oltás ingyenes.

Az utolsó pont azt javasolja a sportolóknak, hogy egyedül ne sétáljanak Rióban, mivel a városban nagyon magas a bűnözési ráta.