Társoldalunk:

Kovács Zsófié a riói indulási jog

2016.06.05. 13:14

Kovács Zsófia felemás korláton az ötödik, míg ugrásban a hetedik helyen végzett a vasárnapi szerenkénti döntőkben a női tornászok berni Európa-bajnokságán, előbbi eredményével pedig olimpiai indulóvá vált.

A riói játékokra áprilisban Kovács és Makra Noémi szerzett kvótát, ám csupán egyikük nevezhető. Kovács azért tekinthető mostantól olimpikonnak, mert Draskóczy Imre szövetségi kapitány válogatási elvei között az szerepelt, hogy aki az Eb-n szerenkénti döntőbe jut és ott pontszerző helyen végez, az utazhat.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint az élete első felnőtt kontinensviadalán szereplő Kovács felemáskorláton 14,400 pontot kapott gyakorlatára, és ezzel három versenyzőt is maga mögé utasított a döntőben. A számot a brit Rebecca Downie nyerte két orosz tornász előtt.

Ugrásban minden versenyző két-két gyakorlatot mutatott be. Kovácsnak az első egészen kiválóan sikerült, erre a bírók 14,933 pontot adtak, a második viszont már nem volt annyira erős, az érte járó 13,500 pont pedig az átlagot 14,216 pontra húzta le, ami végül a hetedik pozíciót érte a számára.

Amikor leugrott, érezte, hogy jól sikerült

"Hatalmas öröm számomra ez a mai nap, nem is gondoltam volna, hogy meglesz az ötödik hely. Miután összejött a két döntő, álmaimban az szerepelt, hogy tartsam meg azokat a helyezéseket, ahogy bejutottam" - mondta a magyar tornász, aki megjegyezte, kicsit fura volt számára telt ház előtt versenyezni, de nem volt ideje izgulni. "Örömmel vettem tudomásul az ugrás 7. helyet, majd azonnal váltanom kellett fejben a felemáskorlátra, hiszen félperces bemelegítésünk sem volt a szeren, illetve engem szólítottak először. Amikor leugrottam, éreztem, hogy jó gyakorlat volt, de nem gondoltam volna, hogy sikerül előrébb lépnem."

Izgalmas olimpia elé nézhetünk

Draskóczy Imre szakvezető elégedetten értékelte az Eb-t, külön kiemelve Kovácsot: "Rendkívül reményteli Zsófi szereplése. A legfontosabb, hogy sok lehetőség van benne, tud hova előre fejlődni" - nyilatkozta a szakember, aki nem jelentette be Kovács riói indulását, csak annyit mondott: "Rövidesen hivatalosan is kijelölöm az olimpiai indulót, elöljáróban csak annyit, hogy nagyon izgalmas olimpia elé nézhetünk magyar helyezés szempontjából is, ha a második ugrásán tud módosítani, és a felemáskorlátba be tudja építeni azt az elemet, amelyet edzőivel gyakorol."

Egy nappal korábban a magyar válogatott - 1998 után először - a csapatdöntőben szerepelt, és ott nyolcadik lett. "Fantasztikusan szerepelt Kovács Zsófi, betört az élvonalba, és nemcsak ő, hanem az egész magyar női csapat is. Óriási előrelépés ez, hogy elfogadtak, és befogadtak minket az első nyolcba" - értékelte az Eb-t Magyar Zoltán, a magyar szövetség elnöke.

Eredmények:
felemáskorlát, Európa-bajnok:
Rebecca Downie (Nagy-Britannia) 15,500 pont
2. Darja Szpiridonova (Oroszország) 15,466
3. Alija Musztafina (Oroszország) 15,100
...5. Kovács Zsófia 14,400

ugrás, Európa-bajnok:
Giulia Steingruber (Svájc) 14,983 pont
2. Elissa Downie (Nagy-Britannia) 14,933
3. Kszenyija Afanaszjeva (Oroszország) 14.699
...7. Kovács Zsófia 14,216