Zsebherkulest gyászolják a testépítők

Manohar Aich, testépítő, Zsebherkules
Indian body builder Manohar Aich (C), on the eve of his 100th birthday, looks at a print of one of his pictures hanging in a gymnasium, in Kolkata on March 16, 2012. Aich, born on March 17, 1913, won the 1952 Mr. Universe Group III championship and is also a three time Asian Games gold medalist in body building. Being only 4 feet 11 inches (1.50 m) tall, he also goes by the nickname "Pocket Hercules". AFP PHOTO/Dibyangshu SARKAR
Vágólapra másolva!
Százkét éves korában meghalt Manohar Aich indiai testépítő, korábbi Mr. Universe, akit alacsony termete miatt Zsebherkulesként emlegettek hazájában. Fia szerint Aich vasárnap halt meg az északkelet-indiai Kolkatában a korával összefüggő egészségi problémák következtében.

Aich csenevész kisgyermekből lett sikeres testépítő. Élete során számos akadályt kellett legyőznie, küzdött a szegénységgel és rövid ideig börtönben is volt.

Az 1952-es londoni Mr. Universe megmérettetésen első indiaiként nyerte el a címet. Visszatérve hazájába hősként tisztelték és sokan miatta kezdtek el testépítéssel foglalkozni.

Manohar Aich (1914. március 17. – 2016. június 5.) Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Aich számos további címet is elnyert az ázsiai testépítő bajnokságokon. Mindössze 150 centiméteres testmagassága miatt Zsebherkulésként is emlegették.

Kaszkadőrként kezdte pályafutását egy híres bűvész mellett, azzal ejtette ámulatba a közönséget, hogy a fogával hajlított el acélrudakat és kardokon egyensúlyozott a hasával. 89 évesen lépett utoljára színpadra.

A sportember gyakran hangoztatta rajongóinak, hosszú életének titka az, hogy igyekszik könnyedén venni a problémákat és boldog maradni a nehéz időkben is. Emellett tejben, gyümölcsökben, zöldségekben, rizsben, lencsében és halakban gazdag étrendet folytatott.