Felpofozta, földhöz vágta, megtaposta

Maria Olaru, torna, tornász
Maria Olaru of Romania practices her floor exercise routine, 14 September 2000 at the SuperDome in Sydney. The gymnastics competition for the Sydney 2000 Olympic Games begins 16 September. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO / Kazuhiro NOGI.
Vágólapra másolva!
Az arany ára címmel botránykönyvben írta meg élete történetét Maria Olaru, a románok olimpiai és világbajnok tornásza, aki kendőzetlenül mesélt a spártai viszonyokról, fizikai bántalmazásról és lelki terrorról. Az érintett edzők nem emlékeznek az egykori tanítványuk által leírtakra, Elisabeta Lipa sportminiszter pedig közölte, nem hisz Olarunak.

Másfél évtizeddel fényes pályafutásának befejezése után Maria Olaru úgy döntött, kötetbe gyűjtve idézi fel, milyen körülmények közepette sikerült a világ élvonalába verekednie magát, és ami a legfontosabb: milyen áldozatok árán jutott fel a csúcsra.

Az arany ára – Kellemetlen őszinteség című életrajzi könyve már egy héttel ezelőtti bemutatója előtt óriási port kavart, a Gazeta Sporturilor sorozatban közölt néhány beszédes részletet a visszaemlékezésekből.

Az arany ára Forrás: Twitter

A sportággal hatéves korában megismerkedő Olaru megrázó részletességgel beszéli el a tornatermekben elszenvedett veréseket, idézte a Kronika.ro.

Egyik alkalommal a világhírű dévai tornászközpont edzője, Ioan Carpinisan többször is felpofozta, majd a felemás korlát előtt a földhöz vágta, és meg is taposta az akkor tizenéves lányt.

Maria Olaru Forrás: Nogi Kazuhiro

Egy alkalommal a román tornászlányoknak végig kellett nézniük, amint egyik, a dévai központból eltanácsolt társukat az édesapja nadrágszíjjal brutálisan megverte. A válogatott edzője, Octavian Bellu ekkor is felpofozta az Andreea Ulmeanu szenvedését megkönnyező Olarut.

„A legtöbbször nem is maga a büntetés volt elviselhetetlen, hanem az állandó terror, a fenyítéstől való rettegés" – idézte fel Olaru, aki 1999-ben két világbajnoki, 2000-ben, csapatban pedig olimpiai aranyat nyert.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A már nyugdíjba vonult Bellu határozottan cáfolta a leírtakat, ám úgy fogalmazott: „nem emlékszik” arra, hogy valaha felpofozta volna tanítványát.

– nyilatkozta a sikeredző.

Az evezősként öt olimpiai aranyat nyert Elisabeta Lipa sportminiszter közölte, nem hisz Olarunak, akinek szerinte akkor sem kellett volna megírnia a feltételezett bántalmazásokat, ha valóban megtörténtek. „Én akkor sem vallanám be, ha az edzőim megütöttek volna” – fogalmazott a tárcavezető.