Lékó ezúttal nem lesz a magyar válogatott bástyája

Lékó Péter, sakk
HUNGARY, Miskolc : Hungarian player Peter Leko prepares is play against his World champion opponent Viswanathan Anand (not pictured) of India during the last match of their double rapid chess encounter in the National Theatre of Miskolc, 180 kms east from the Hungarian capital of Budapest on June 7, 2009. Anand won the matches by 5-3. AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Lékó Péter nem tagja a szeptemberi, azerbajdzsáni sakkolimpián résztvevő magyar válogatott keretének, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Polgár Judit, a magyar férfiválogatott kapitánya a Rapport Richárd, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Berkes Ferenc, Gledura Benjámin összeállítású csapatot nevezte a szeptember 1. és 14. között Bakuban sorra kerülő versenyre.

Polgár sajnálattal vette tudomásul, hogy Lékó Péterrel nem számolhat. "Pétert személyesen és szakmailag is nagyra becsülöm: játékosként és kapitányként is sok eredményt értünk el közösen. Sajnálom, hogy a bakui versenyen nem tud részt venni - ugyanakkor ezzel lehetőséget teremt egy rendkívül tehetséges, fiatal csapat bemutatkozására. A keret tagjainak meggyőző teljesítménye okot ad a bizakodásra a jó szereplést illetően" - nyilatkozta.

Lékó Péter Forrás: AFP

Két évvel ezelőtt, a norvégiai Tromsöben rendezett sakkolimpián Polgár Judit még játékosként vett részt a férfiválogatott tagjaként, és a csapat ezüstérmet szerzett. Szövetségi kapitányként az izlandi Európa-bajnokságon mutatkozott be, ahol bronzérmet nyert az együttes.

Papp Gábor, a női válogatott kapitánya a Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Papp Petra összetételű csapatnak szavazott bizalmat.