Csúcstámadást hozhat a hétvége a magyar K2-expedíciónak

2016.07.21. 15:54

Néhány napos várakozás után, pénteken indul tovább Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Föld második legmagasabb hegyének 8611 méteres csúcsának meghódítására a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében. A pénteki akár a mindent eldöntő csúcstámadás is lehet.

A hegymászók több mint egy hónapja indultak Budapestről az expedícióra. Június végén érték el az 5000 méteres magasságban található K2 alaptábort és azóta két akklimatizációs körön vannak túl, az elmúlt napokat azonban kényszerű várakozással töltötték az alaptáborban.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a budapesti indulás napjánForrás: MTI/Mohai Balázs

"Az első kínálkozó alkalommal felmegyünk – akárminek is nevezzük majd: csúcstámadásnak, akklimatizációnak – aztán, ha nem érjük el a csúcsot, reménykedünk majd, hogy az időjárás felajánl még egy lehetőséget augusztus elején – írta le Klein Dávid két napja a naplóbejegyzésében.

Barátságtalan időjárás

Az expedíció tagjai három hete érkeztek meg az alaptáborba és azóta a mostoha időjárási körülmények miatt csak két akklimatizációs körön vannak túl, 6900 méterig jutottak az utolsó alkalommal. A második körben két éjszakát töltöttek el a 6700 méteren található kettes táborban, így megjárták már a technikás és meredek House-kéményt is. Hozzájuk hasonlóan a többi, oxigénpalack nélkül mászó társuk sem volt még a hármas táborban a hideg, havas, viharos időjárás miatt.

Jókedvű mászók a K2-nForrás: Johnni Walker K2 Expedíció

A következő napokra viszont mászásra alkalmas időjárást jósolnak, amelynek köszönhetően a két magyar mászó újabb akklimatizációs körre indulhat, ami a terveik szerint akár csúcstámadással is végződhet is – addig mennek, ameddig a körülmények engedik.

A jó időjárás mellett is akadályozhatják a körülmények az expedíció sikerét. A hírek szerint az elmúlt napokban a serpák is nehezen közlekedtek a hegyen, a kettes táborig sem tudtak feljutni, a korábban kiépített köteleket is mélyen eltemetve, itt-ott leszakadva találták, az útvonal nagy része pedig lavinaveszélyes volt.

Egyszer már megpróbálták

Suhajda Szilárd tavaly már kísérletet tett Varga Csabával a csúcs meghódítására, az akkori expedíciót azonban meg kellett szakítaniuk, mert a felszerelésüket és a sátraikat is elvitték a lavinák és a csúcstámadás az időjárás miatt lehetetlenné vált. A két mászó 7400 méterig jutott akkor.

Úton a 2-es és a 3-as tábor közöttForrás: Johnni Walker K2 Expedíció

Klein Dávid május elején tért vissza az Annapurna-expedícióról, amelynek keretében megmászta a 8091 méteres csúcsot.

A K2-t magyar hegymászónak még nem sikerült meghódítania.